РТ: Герасимов објаснио да Москва задржава право да користи нуклеарно оружје ако га непријатељ употреби против Русије

24-06-2021 03:32:40 | | фото: © РИА Новости / Вадим Савицкий/ vostok.rs |


Русија има право да користи нуклеарне бојеве главе као одговор на употребу оружја за масовно уништавање против ње или њених савезника, а може их чак применити и против конвенционалног оружја ако је угрожено само постојање државе,
рекао je Валериј Герасимов, командант Оружаних снага Русије, обраћајући се на московској Конференцији о међународној безбедности. Герасимов је на својој функцији од 2012. године, а ЕУ га је санкционисала 2014. године због наводног „угрожавања територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине“.

„Нуклеарна политика земље је чисто одбрамбене природе“, објаснио је Герасимов.

„Међутим, Русија задржава право да користи нуклеарно оружје као одговор на употребу нуклеарног и других врста оружја за масовно уништавање против ње или њених савезника, као и у случајевима агресије на Русију употребом конвенционалног оружја када је само постојање државе угрожено“.

Такође је нагласио да су услови за употребу нуклеарног наоружања врло ограничени и строго регулисани.

Изјава Герасимова долази три недеље након што је председник Владимир Путин потписао указ којим одобрава политику земље према нуклеарном оружју. У документу се напомиње да би Русија требало да одржи свој атомски потенцијал на „довољном нивоу да осигура одвраћање“ као средство за гарантовање „суверенитета и територијалног интегритета државе“.

„Русија на нуклеарно оружје гледа искључиво као на средство одвраћања и чија је употреба крајња изнуђена мера“, наводи се у документу.

Током истог говора, Герасимов се осврнуо на Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ), који су продужили Путин и његов амерички колега Џо Бајден раније ове године. Према речима Герасимова, СТАРТ је „једини међународни споразум“ о контроли наоружања који још увек постоји, те је приметио да је његово петогодишње продужење помогло у стратешкој стабилности.
„Обе стране су заинтересоване за предвидљивост када је у питању развој нуклеарних снага друге стране. Мере контроле осигуравају ову предвидљивост“, рекао је он.
Нови СТАРТ, који су првобитно потписали председници Барак Обама и Дмитриј Медведев 2010. године, намеће Русији и САД-у ограничења у погледу дозвољеног броја распоређених ракета, бомбардера и нуклеарних бојевих глава. Такође поставља ограничења на међуконтиненталне балистичке ракете и лансере..

Извор:РТ