РТ: НАТО у потпуности одбија сваку војну сарадњу са Русијом, упркос понуди Москве за дијалог - Лавров

24-06-2021 06:24:51 | | фото: © REUTERS/Yves Herman; (inset) © Sputnik / Press Servi |


НАТО одбија да има било какву комуникацију са Русијом преко војних представника, упркос бројним питањима која су важна за стабилност између Москве и трансатлантске организације, попут контроле стратешког наоружања, рекао је
министар спољних послова Сергеј Лавров на московској Конференцији о међународној безбедности. Додао је да је Русија и даље отворена за професионални дијалог, укључујући и предлоге за смањење граничних тензија.

„НАТО уопште не жели да комуницира путем воних представника“, рекао је министар.

„Наши конструктивни, конкретни предлози усмерени на смањење војне опасности на линији додира Русије и НАТО-а стоје већ скоро две године, али нема одговора.“


Лавров је такође оптужио стратеге НАТО-а да су „опседнути“ „руском агресијом“ и изразио збуњеност што је војни блок игнорисао предлоге председника Владимира Путина о стратешкој стабилности.

„Изненадили смо се недостатком јасне реакције земаља чланица НАТО-а“, објаснио је Лавров, напомињући да је председник Путин предложио забрану постављања одређених класа копнених ракета у Европи.

У уторак је заменик Лаврова, Сергеј Рјабков открио да ће Москва и Вашингтон врло брзо започети билатералне разговоре о стратешкој стабилности. Договор о одржавању разговора постигли су Путин и његов амерички колега Џо Бајден 16. јуна, када су се двојица лидера састала у Швајцарској.

На крају састанка, две делегације објавиле су заједничку изјаву о стратешкој стабилности и договориле се да наставе консултације о будућности споразума о контроли наоружања "СТАРТ".

Извор:РТ