„Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији“

30-06-2021 01:56:21 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / Јелена медиа/ vostok.rs |

Саопштење Београдског форума за свет равноправних поводом поводом ваздушне блокаде Србије против Белорусије

Саопштење поводом ваздушне блокаде Србије против Белорусије преносимо у целости:

"Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији под притиском ЕУ, или било ког другог иностраног фактора. Белорусија је братска, пријатељска и савезничка земља, која је увек била и остала на страни Србије и србског народа, пружајући им несебичну подршку и помоћ.

Србија није чланица ЕУ и није у обавези да следи њене једностране, неправне и штетне одлуке,поготово што им је циљ јачање конфронтације и дестабилизација пријатељске земље.

Народи две земље су браћа по оружју, највеће жртве нацизма и фашизма и победници над силама осовине, а данас се боре за мир, поштовање међународног права и партнерство, без мешања у унутрашње односе.

Белорусија је 1999. осудила агресију НАТО, данас постојано поџава суверенитет и територијални интегритет Србије. С друге стране, већина чланица ЕУ је пре 22 године учествовала у илегалној и злочиначкој агресији, признала једнострану сецесију Пришине и врши притисак да Србија призна НАТО/ЕУ криминалну творевину, као још једну албанску државу.

Уместо да одлучно захтева да чланице ЕУ у интерсу мира, одрживог решења и владавине права у међународним односима, повуку противправно признање, испоштују рез. СБ 2244, и плате ратну штету, Влада Србије прихвта мере ЕУ према земљи од које добија принципијелну и пријатељску подршку за заштиту својих легитимних интереса.

Овакво очигледно подлегање притисцима са стране је опасан и штетан показатељ, који се не може оправдати.", наводи се у саопштењуБеоградског форума за свет равноправних чији је председник Живадин Јовановић, некадашњи министар спољних послова СР Југославије.

Подсетимо, на одлуку Србије огласио се амбасадор Белорусије у Србији, који је рекао да је Минск са неразумевањем примио одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против Белорусије.