РТ: Русија лансирала мултифункционални научни модул „Наука“ на Међународну космичку станицу

21-07-2021 07:16:23 | | фото: © Роскосмос/ vostok.rs |


Русија је лансирала ракету са вишенаменским лабораторијским модулом, која би требало да стигне на Међународну космичку станицу (МКС) следеће недеље. Назван „Наука“, биће прикачен за МКС и постаће главни руски научни сегмент.

Лансирање је извршено са космодрома Бајконур, а модул је у небо понела ракета "Протон М". Мање од десет минута након полетања, "Протон М" се одвојио од модула и избацио у орбиту. Према плану на руски сефментМКС-а треба да пристане 29. јула.


"Наука", која ће се користити за експерименте, такође може да генерише кисеоник за шест особа, као и да регенерише воду из урина.

На модул је прикључена такозвана европска роботска рука (ЕРА) која може помоћи у инсталирању и замени компоненти МКС-а без потребе за изласком у отворени космос.


"Модул `Наука` ће се налазити испод сервисног модула `Звезда` и намењен је за примену руског програма научних и примењених истраживања и експеримената“, наводи се у саопштењу "Роскосмоса".

Модул је направљен од нерђајућег челика, легуре алуминијума и кевлара. "Наука" ће такође заменити модул "Пирс", који је лансиран 2001. године. Пирс ће се од МКС-а одвојити у петак, а космичка летелица "Прогрес" ће га одвести да потоне у Тихи океан.

Раније ове године, шеф "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин открио је да ће се Москва повући из пројекта Међународне космичке станице 2025. године и створити своју космичку станицу ако САД наставе да уводе санкције против руског космичког сектора. Председник Владимир Путин већ је потписао пројекат за орбиталну станицу само за Русију, која би се састојала од три до седам модула.

Извор:РТ