„Гaспром“ спреман да настави транзит гаса кроз Украјину после 2024. године на основу економске изводљивости и стања мреже

22-07-2021 08:55:31 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Гaспром је спреман да настави транзит гаса кроз Украјину после 2024. године на основу економске изводљивости и стања мреже, рекао је Алексеј Милер, председник одбора директора компаније.
Штавише, додао је да, ако буде потребно, руска страна може повећати испоруке.

"Питања нових количина куповине гаса из Русије за транзит преко територије Украјине требало би решавати по тржишним условима и по тржишним ценама. Гаспром је чак спреман да повећа обим транзита кроз Украјину“, рекао је он.

Истовремено, Милер је нагласио да компанија сматра учешће Немачке у расправи о овој теми потпуно оправданим у светлу изнетих планова за декарбонизацију европске економије. Додао је да са ове тачке гледишта нови пројекат (Северни ток 2)много више одговара захтевима Брисела.

"До територије Немачке (Северним током 2) је готово две хиљаде километара мање него кроз украјински систем за транспорт гаса, те је ова рута усклађена са свим неопходним савременим еколошким захтевима. Дакле, емисија CО2 кроз `Северни ток 2` je 5,6 пута нижa, укључујући због смањења броја компресорских станица него украјинскom рутoм", рекао је он.