СБ УН није подржао руско-кинеску резолуцију за окончање мандата високог представника за БиХ

23-07-2021 09:09:52 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Савет безбедности УН-а није подржао резолуцију коју су предложиле Русија и Кина за окончање мандата високог представника за Босну и Херцеговину (БиХ) од следеће године.

Русија је предложила окончање мандата високог представника од 31. јула 2022. године. Истовремено, сложила се да подржи избор на ово место пре наведеног датума немачког дипломате Кристијана Шмита, с тим да би његова овлашћења била ограничена и остала у оквиру функција предвиђених документима које је претходно одобрио Савет безбедности.

Русија и Кина гласале су за усвајање резолуције, а свих осталих 13 чланова Савета безбедности било је уздржано. Нико се није успротивио. Међутим, да би резолуција била усвојена, требало је да добије девет гласова.

Русија се и раније више пута залагала за укидање функције високог представника за Босну и Херцеговину, будући да он овој земљи више није потребан. Као што је Министарство спољних послова Русије више пута нагласило, широка овлашћења високог представника дала су му превише утицаја на живот БиХ.


27. маја, амбасадори земаља Управног одбора Савета за имплементацију мира за Босну и Херцеговину одлучили су да Шмита именују за новог високог представника за Босну и Херцеговину. Русија, такође чланица, успротивила се таквој одлуци. С тим у вези, руководство Републике Српске затражило је од председника Србије хитне консултације, које су се одвијале уз учешће највишег руководства република.