Лавров: Запад покушава да створи појас нестабилности око Русије на рачун Белорусије и Молдавије

24-07-2021 08:50:22 | | фото: © РИА Новости / POOL/ vostok.rs |


Запад покушава да створи појас нестабилности око Русије на рачун Белорусије и Молдавије, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.


„Наравно, не гнушају се очигледних `фејкова`. Све то треба узети у обзир. Око нас покушавају да направе појас нестабилности терајући наше најближе суседе, нама братске народе да праве избор - или Запад или Русија, желе да освајају територије око наше земље на разне начине, и војно и економски, те да нас окруже санитарним кордоном, да извуку и неку корист из тога што ће Запад имати пресудан утицај на развој суседних земаља“, рекао је Лавров.

Додао је да такав курс Запада био снажно изражен у Украјини, те да је методе „обојених револуција“ покушао да последњих месеци примени и у Белорусији.

Према његовим речима, САД и земље ЕУ су покренуле геополитичку борбу за Молдавију не устручавајући се отворене пропаганде током предизборне кампање.


„И сада би наше западне колеге да прошире своје присуство, укључујући и војно, дуж наших граница, међу њима и у централној Азији и Закавказју“, додао је министар.

Додао је и да су одређене стране специјалне службе спремне да подрже оне који се баве екстремистичким деловањем у Русији.

„На разне начине ће покушавати и већ покушавају да утичу на ситуацију, да дестабилизују ситуацију. Постоје специјалне методе рада специјалних служби које су спремне да подрже оне који су овде у Русији заинтересовани за промовисање екстремистичких тенденција“, рекао је Лавров.

Федерална служба безбедности и друге службе прате и откривају такве претње, додао је он.