РТ: Упознајте млађег брата Су-57: Ближи поглед на „Шах-мат“, руског ловца пете генерације

25-07-2021 09:07:13 | | фото: © Yevgeny Biyatov/Sputnik/RT/ vostok.rs |


Нови руски стелт ловац са једним мотором пете генерације, мања је и лакша верзија Су-57 која се може прилагодити потребама различитих иностраних купаца.


Нова летелица постала је атракција на московском ваздухопловно-космичком сајму "МАКС 2021". Предвиђено је да уђе у масовну производњу 2026. године. Вишенаменски ловац може да гађа ваздушне, поморске и копнене циљеве и има одличну управљивост.

MAKS-21 Air Show | RT inspects Russia\'s brand-new Checkmate fighter jet

Follow us on Telegram https://t.co/4xzXvo6aO3 pic.twitter.com/VgMn1xuLRs

— RT (@RT_com) July 24, 2021

"`Шах-мат` је млађи брат `Сухоја` Су-57, али је мањи, лакши и јефтинији у погледу производње и одржавања", саопштено је за РТ. Примећује се да је авион спреман да заузме прво место у руском извозу оружја.

Дизајнери су га описали као авион са отвореном архитектуром која омогућава клијентима да наруче верзије у складу са својим потребама.

„Све је ово много прилагођеније купцу, коме често није потребна функционалност коју има јединствени Су-57“, рекао је за РТ Јуриј Слусар, шеф Уједињене авионске корпорације у већинском државном власништву.

„Многе ваздухопловне снаге земаља, посебно малих, имају прилично ограничен спектар задатака и ограничен буџет“, рекао је Слусар и додао да страни купци могу да изаберу верзију авиона прилагођену њиховим специфичним потребама.

"Сухој" Су-57 је вишенаменски ловац пете генерације способан да уништи све врсте циљева. Авион је опремљен стелт технологијом, може да развије надзвучну брзину крстарења и има напредну радио-електронску опрему, укључујући моћан рачунар, моћан радарски систем и наоружање смештено у труп.

Извор:РТ