„Исто се дешава и са Србском православном црквом“: Лавров о утицају САД на разједињавање православних цркава

25-07-2021 07:48:33 | | фото: © РИА Новости / Владимир Астапкович/ vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе контролишу Цариградску патријаршију, а њихови поступци немају никакве везе са идеалима православља, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров.

"Јасно схватамо да акције Цариграда, којима се директно манипулише из Вашингтона, немају никакве везе са идеалима православља, са традицијама на основу којих је увек била организована интеракција локалних цркава. То је сада грубо прекршено, што захтева напоре за сузбијање таквих апсолутно неприхватљивих радњи“, рекао је Лавров за "Русија 24", преносе РИА Новости.

Приметио је да је стварање "Православне цркве Украјине" представљено као „покрет за сваки православни народ да има право избора“.

"Сви добро знамо како је стварана `Православна црква Украјине`. То није само иницијатива цариградског патријарха Вартоломеја. То је диктирано непосредно из САД.Углавном, они то не крију. Специјални изасланик за верске слободе, именован под последњом америчком администрацијом, радио је ствари које су биле управо супротне његовом мандату - подривао је верску слободу намећући организационе параметре разним локалним црквама, уништавајући јединство православних Русије и Украјине, стварајући тамо расколничку цркву, разарајући јединство антиохијске цркве, покушавајући да јој отргну либанске православце. Исто се дешава у односу на канонску територију Српске православне цркве“, додао је министар.