РТ: Русија послала храну и маске на Кубу услед несташица које су изазвале масовне протесте

25-07-2021 06:58:45 | | фото: © Russia’s Defense Ministry / RT/ vostok.rs |


Министарство одбране Русије послало је два авиона напуњена помоћи свом дугогодишњем партнеру Куби, која се бори против пандемије коронавируса заједно са несташицом хране и лекова.
Два велика теретна авиона Ан-124, напуњена са храном, заштитном опремом и више од милион маски, полетела су из ваздухопловне базе Чкаловски, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руски председник Владимир Путин разговарао је са својим кубанским колегом Мигелом Диаз-Канелом неколико пута последњих месеци. Лидери су се сложили да ојачају сарадњу у борби против коронавируса.

Куба, држава од 11,3 милиона становника која живи под америчким економским санкцијама, има највећу стопу заразе по становнику у Латинској Америци. Министарство здравља у земљи регистровало је у петак 7.784 нових случајева.


Укупно је 2.203 људи умрло од вируса на Куби од почетка пандемије.


Овог месеца несташица хране и лекова изазвала је највеће протесте које је Куба видела у последњих неколико деценија, а демонстранти су осудили владино поступање у вези са кризом због коронавируса и тренутним политичким системом. Такође, с друге стране одржани су и провладини митинзи.

Извор: РТ