Завршена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља

25-07-2021 12:27:19 | | Делегација БиХ на Криту (фото: ПСБиХ)/ vostok.rs |

На Криту је завршена 28. Генерална скупштина Интерпарламентарне скупштине православља, а један од закључака је снажна подршка укључивању свих земаља на европском континенту у дијалог о будућности Европе, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Наглашено је да се државе чланице Интерпарламентарне скупштине православља залажу за очување европских хришћанских вриједности и желе да дају пуни и конструктивни допринос Конференцији о будућности Европе, преноси СРНА.

У раду Генералне скупштине учествовали су посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ и Ненад Стевандић и делегат у Дому народа Лазар Продановић.

У расправе о будућности Европе и свијета након пандемије вируса корона учесницима Генералне скупштине обратио се Стевандић, који је оцијенио да је улога Интерпарламентарне скупштине православља веома важна у потреби да се избјегну сукоби и конфликти у свијету, те превазиђу разлике настале током пандемије.

Апеловао је да земље чланице Интерпарламентарне скупштине православља дјелују саборно и да заједно штите интересе, те историјске, културне и вјерске вриједности православља.

Стевандић се заложио за поштовање међународних резолуција које говоре о заштити вјерских и културних добара, посебно наглашавајући потребу заштите православних светиња на Косову и Метохији.

Говорећи о Европи и свијету након пандемије, Стевандић је рекао да се улази у вријеме дигиталног друштва и дигиталне економије, која народе православне вјере не смије одвојити од традиционалних вриједности без којих се не може замислити нормалан живот у будућности.

У раду 28. Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља, учествовале су делегације 16 држава чланица из Европе, Азије и Африке, делегације Европског парламента и Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Учествовале су и делегације Интерпарламентарне уније, Парламентарне скупштине Медитерана, представници Парламентарне уније Организације исламске конференције и Међународне мреже католичких законодаваца, као и представници православних цркава из цијелог свијета.