Колико је стара Русија?

08-08-2021 07:43:59 | | фото: © Hulton Fine Art, Corbis Historical/Getty Images; Кир |

Актуелна држава ове године пуни 30 година. Али, њени историјски почеци се везују за 862. годину.


Русија се као феникс више пута уздизала из пепела. Због тога су многи збуњени када се постави питање њене старости. Одговор на ово питање зависи од тога о којој је Русији реч, пише
Russia beyond.

Савремена Русија

\"Московљани

Московљани на Црвеном тргу 22. августа 1991.

Юрий Абрамочкин/Sputnik

Кратак период хаотичне борбе за власт на политичком попришту Москве крајем 80-их и почетком 90-их довео је до званичног распада СССР-а 1991.

Дан Русије, празник који се слави 12. јуна и који обележава усвајање Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике често се спомиње као рођендан савремене, постсовјетске Русије. Међутим, савремена Русија је настала нешто касније.

Мада је Декларација поплочала пут до распада Совјетског Савеза утврђујући приоритет руског закона над законима СССР-а, савремена руска држава је настала само годину дана касније: 25. децембра 1991. године, када је руски парламент објавио да ће се земља звати Русија или Руска Федерација, а Совјетски Савез је престао да постоји.

То значи да је Русија напунила 30 година 2021. године.

СССР

\"Прослава

Прослава 55. годишњице Велике октобарске социјалистичке револуције

Эдуард Песов/Sputnik

Иако је сасвим недавно руска државност ресетовала своје трајање, она је заправо много старија. Током 69 година пре настанка Русије као савремене независне државе, земља је, мада под другим именом, била део Совјетског Савеза заједно са другим земљама, чланицама комунистичког савеза.

Таква Русија је постојала од 30. децембра 1922. па све до распада СССР-а 1991. А пре него што је Совјетски Савез у потпуности и званично формиран, Русија је постојала у облику Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике (РСФСР), која још није била део СССР-а. У таквом облику руска државност је постојала од 1917.

Ако додамо године које је Русија провела као РСФСР изван и унутар СССР-а годинама које Русија постоји као савремена независна држава добијамо да 2021. године Русија пуни 104 године.

Руска империја и Руско царство

\"Иван

Иван III

Јавно власништво

Доба Руске Империје завршено је револуцијом 1917, али је имало дугу историју. Зна се да је Петар Велики 1721. године основао Руску Империју, а себе прогласио за императора.

Али чак и пре тога руска држава је постојала у другачијем облику, јер је руско царство настало под владавином Ивана Грозног 1547. године.

А треба споменути и настанак Велике московске кнежевине 1283. године, када је Иван III узео титулу великог кнеза целе Русије.

Додајте то једначини, саберите и добићете да је 2021. године Русија напунила 738 година.

Позивање Варјага

\"Детаљ

Детаљ слике Иље Глазунова „Унуци Гостомисла: Рјурик, Трувор и Синеус“

Игорь Бойко/Sputnik

Међутим, званично се почетак руске државности везује за 9. век. Тада су, према летопису познатом као Повест минулих лета, финска и источнословенска племена у северозападним земљама позвала варјашког кнеза Рјурика да влада над њима. Он се 862. године настанио у Новгороду и тако створио прву званичну руску државу.

Јасно је да је морао најпре постојати народ који би позвао Рјурика и његову пратњу. То значи да су руска племена на том терену живела пре оснивања династије Рјуриковича, али је општеприхваћено да се настанак Русије датира 862. годином.

Значи, када вас неко следећи пут упита колико је стара Русија, знаћете да је 2021. године напунила 1157 година. Или?

Николај Шевченко, Russia beyond