Доњецка и Луганска Народна Република договориле стварање јединственог економског простора

07-09-2021 12:21:11 | | фото: dan-news.info/ vostok.rs |


Доњецка и Луганска Народна Република договориле су јачање билатералне сарадње, те ће кренути у стварање јединственог економског простора, наводи се
у заједничком саопштењу двојице председника Дениса Пушилина и Леонида Пасечника после састанка у формату видео конференције.

У документу се напомиње да су власти две републике усвојиле програме друштвено-економског развоја за 2022-2024, важне за становнике Донбаса.


„Спровођење програма друштвено-економског развоја омогућиће постизање низа показатеља, а посебно: повећање просечне плате у привреди у целини за 2,3 пута на 35 хиљада рубаља, повећање просечне пензије за 1,3 пута до 13,8 хиљада рубаља. Плате државних службеника достићи ће 29 хиљада рубаља“, наводи се у заједничком саопштењу, преносе РИА Новости.


Такође се примећује да ће се применом програма. плате и пензије у републикама повећати на ниво Ростовске области у Русији. Осим тога, очекује се да ће на овај начин повећати "показатељ бруто домаћег производа по становнику за 75 одсто" и отворити 70 хиљада нових радних места у републикама.

Како је навео Пушилин, обе републике су у истим условима рата, блокаде, непризнавања, па им је тешко да се такмиче са другим земљама.

"Ипак, чак и у присуству тако озбиљних изазова, наше државе се развијају. Друга ствар је што нисмо задовољни темпом развоја. Тежимо брзим и квалитативним променама у нашим републикама", рекао је лидер ДНР-а.

Заузврат, Пасечник је истакао да ДНР и ЛНР завршавају синхронизацију грађанског, царинског и пореског законодавства за рад у јединственом економском простору.

Прецизирао је да су власти већ донеле све потребне одлуке са конкретним корацима за имплементацију развојних програма.