Зеленски сматра да постоји о опасност од рата са Русијом

10-09-2021 08:25:48 | | фото: © Офис Президента Украины/ vostok.rs |


Украјински председник Влaдимир Зеленскии сматра да за његову земљу постоји опасност од потпуног рата са Русијом.


Питање о томе поставио је модератор "Брејннсторминг" форума који се одржава у Кијеву.


"Мислим да постоји. У тој теми постоји потенцијал. То ће бити највећа грешка Русије. Након тога никада неће бити суседства између Русије, Украјине и Бјелорусије", одговорио је Зеленски.

По његовом мишљењу, државе су постале непријатељи због акција Москве на медијском пољу.

"Проблем је у томе што се у данашњој информационој политици Русије ради о непоштовању независности Украјине. И проблем није у избору једног или другог политичког стратега који је увео тај наратив о `руском свету`,већ у чињеници да се након тога став украјинског народа према Русима разбио. Односа нема", додао је Зеленски.

Говорећи о односу према Владимиру Путину, он је рекао да "нема довољно времена за размишљање о њему".

"Нека се његова земља и он не увреде. Више ме занима да ли се можемо конкретно састати. Не декларативно, као што то ради са неким земљама, али заиста да се састанемо садржајније него што је то било на првом састанку у нормандијском формату," додао је Зеленски.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба рекао је раније да су спремни за састанак два лидера, али верује да га Москва избегава. Дмитриј Песков, представник председника Русије, приметио је да је Путин јасно потврдио свој интерес, будући да је потребно побољшати односе између земаља, али „политичка воља није видљива из Кијева“. Истовремено, дипломатски извор РИА Новости рекао је да украјинска страна није послала званичан предлог.