Медведев: САД фактички признале пропаст своје стратегије успостављања сталног војно-политичког присуства

11-09-2021 01:34:31 | | фото: © РИА Новости / Юлия Зырянова/ vostok.rs |


Повлачењем из Авганистана, САД су фактички признале пропаст своје стратегије успостављања свог сталног војно-политичког присуства, рекао је Дмитриј Медведев, заменик председника Савета безбедности Русије.


У чланку објављеном на веб страници Газета.ру приметио је да је „покушавајући да сачува свој углед и ауторитет НАТО-а у целини, америчка администрација одбила да призна пораз и уместо тога, почела да користи формулу - ми нису избачено, ми одлазимо“, преносе РИА Новости.

„Међутим, председник Џо Бајден је приметио да повлачење трупа не значи само крај авганистанске кампање, него да се ради о `крају ере `великих војних операција за преобликовање других земаља`.“

Према његовим речима, где год су Американци покушали да изграде нову државност, увек су остављали за собом проблеме, а реалност која се сада развија захтева дубоко промишљене, уравнотежене политичке кораке.

"Русија је несумњиво заинтересована за решавање унутар-авганистанских разлика. Међутим, то морају учинити саме политичке снаге земље, које одражавају читав спектар њеног друштва", нагласио је он.