РТ: „Нема разговора док се не укину санкције“: Лукашенко саопштио да Белорусија неће разговарати са Западом о избегличкој кризи

13-09-2021 12:16:43 | | фото: © AFP / Pavel ORLOVSKY / RT/ vostok.rs |


Све већи сукоб између Белорусије и ЕУ због наглог скока броја азиланата који покушавају да уђу у блок из источноевропске земље само ће се погоршавати све док постоје санкције, рекао је председник земље.


Обраћајући се новинарима након једнодневних заједничких војних вежби са Русијом, белоруски председник Александар Лукашенко рекао је да ће Брисел морати да постигне договор за ублажавање економских ограничења која су наметнута земљи ако жели да види крај кризе.

„Ако желите да живите безбедно, дођите, наћи ћемо место, састати се и разговарати о овим питањима“, рекао је он.

„Али док не престану ове бесмислене санкције и напори да се понизи наш народ, нећемо разговарати с њима и нећемо клечати пред њима“, додао је он.

Лукашенко је у исто време поновио да ће његова влада учинити све што је у њеној моћи да укине ембарго који је Запад увео након председничких избора прошлог лета и полицијских мера које су уследиле.

„Не треба нас сматрати малолетним људима“, рекао је он, додајући да „имамо све што нам је потребно да заштитимо своју земљу од таквих задирања.“

Брисел је оптужио Лукашенка да користи очајне људе као "оружје" последњих недеља, повећавајући број летова са проблематичних дестинација попут Ирака и Ирана, при чему су белоруске власти наводно затим довеле потенцијалне азиланте до граница са ЕУ и охрабриле их да пређу.

Суседне Пољска и Литванија започеле су изградњу граничних зидова и донеле хитне законе којим су пооштриле њихов одговор на ситуацију, при чему је УН-ова агенција за избеглице, УНХЦР, напала Варшаву јер је одбила угрожене људе.

Белорусија инсистира на томе да једноставно више није спремна да троши средства како би спречила избеглице да дођу до границе у контексту све непријатељскијих односа са Западом. Лукашенко је прошле недеље представио закон који би његовој земљи омогућио да одбије да прими мигранте депортоване из блока који су путовали преко белоруске територије.

ЕУ је увела низ санкција од када је Лукашенко прогласио победу на прошлогодишњим изборима, за које опозиција и многи међународни посматрачи кажу да је наводно намештена у његову корист.

Извор:РТ