РТ: Асад у изненадној посети Москви; Путин осудио илегално страно војно присуство у Сирији

14-09-2021 07:54:39 | | фото: © kremlin.ru / RT/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин одржао је састанак са својим сиријским колегом Башаром ел Асадом на којем се разговарало о билатералним односима, међународном тероризму и преосталим препрекама за потпуно национално помирење у Сирији.


Заједнички напори Русије и Сирије задали су огроман ударац терористима, омогућавајући Дамаску да поврати контролу над више од 90% своје територије, рекао је Путин током састанка са Асадом, напомињући, међутим, да неке препреке остају пре "потпуне консолидације снага и повратка нормалном животу".


“По мом мишљењу, главни проблем је то што су стране оружане снаге присутне у одређеним подручјима земље без икаквог мандата УН-а, без вашег одобрења, што је очигледно у супротности са међународним правом и спречава вас да предузмете максималне напоре за консолидацију земље и кретање на путу њеног обнављања брзином која би била могућа да целу територију контролише легитимна влада“, рекао је руски лидер.

Други проблем су преостала жаришта отпора терориста који не само да контролишу део територије, већ и настављају да тероришу цивиле“, додао је Путин.

Руска и сиријска војска такође нису само постигле импресивне резултате у борби против тероризма, већ су олакшале повратак избеглица које су биле присиљене да напусте своје домове, да напусте своју домовину“, рекао је Асад.

"Међународни тероризам не познаје границе и шири се попут заразе светом, па су наше војске дале огроман допринос заштити целог човечанства од овог зла", додао је сиријски председник.

Руски лидер честитао је Асаду на недавној победи на изборима, видевши то као јасан знак да му сиријски народ верује да ће земљу вратити у миран живот. Он је изразио наду да ће Асад на крају ујединити све политичке противнике у процесу националног помирења.

Извор:РТ