„ЕУ заједно са НАТО-ом и међународним партнерима, мора да обузда Русију како би се одржао мир и стабилност у Европи и шире“

14-09-2021 07:54:02 | | фото: © РИА Новости / Алексей Витвицкий/ vostok.rs |


Посланици Европског парламента у нацрту извештаја о односима ЕУ и Русије који се планира да буде усвојен на пленарној седници у Стразбуру позива се на јачање војног потенцијала за обуздавање Русије.


"ЕУ, заједно са НАТО-ом и међународним партнерима, мора да обузда Русију како би се одржао мир и стабилност у Европи и шире, укључујући за рачун јачања сопственог војног потенцијала", наводи се у пројекту документа.

По мишљењу аутора извештаја, ЕУ треба да изврши притисак на Русију како не би дозволила њено "мешање у послове источних и јужних суседа савеза".

"ЕУ треба да прошири санкције које би обухватиле "паспортизацију" (издавање руских пасоша у Донбасу) и организацију нелегитимних избора на Криму, као и да повећа одговорност Русије за блокирање реализације Минских споразума и преговора у нормандијском формату. ЕУ треба да координира ове мере са САД како би се проширио њихов опсег и повећала њихова ефикасност", наводи се у документу.

"ЕУ треба да буде спремна да не призна руски парламент и размотри обустављање чланства Русије у међународним организацијама са парламентарним скупштинама, између осталог у Парламентарној скупштини Савета Европе, ако парламентарни избори 2021. године у Русији буду проглашени непоштеним и буду одржани уз кршење демократских принципа и међународног права", додаје се у документу.