РТ: Хегемонија САД бедно пропала, а санкције су злочин против човечности - ирански председник у оштром обраћању у УН-у

22-09-2021 08:24:25 | | фото: © Reuters / Timothy A. Clary / RT/ vostok.rs |

\"Желео бих да осудим наставак илегалних америчких санкција, посебно у хуманитарној области, и захтевам да се овај организовани злочин против човечности забележи као симбол такозваних америчких `људских права`.\"

Ирански председник Ебрахим Раиси осудио је америчку "хегемонију" на Блиском истоку, рекавши да су напори да се доминира регионом били катастрофалан неуспех, осуђујући током говора у УН-у њихове "криминалне" санкције на медицинске потрепштине.


У унапред снимљеном говору пред Генералном скупштином Уједињених нација, Раиси је изнео велике притужбе на Вашингтон, излажући визију спољне политике своје земље, тврдећи да је свет одбацио неуспели „хегемонистички систем“ САД, наводећи два велика догађаја ове године за која је рекао да симболизују тај неуспех.

„Ове године су две сцене ушле у историју. Једна је била 6. јануара, када су људи напали амерички Конгрес, и друга, када је народ Авганистана испадао из америчких авиона“, рекао је Раиси мислећи на Авганистанце који су погинули након очајничког држања за одлазеће америчке војне авионе током ужурбане операције извлачења прошлог месеца.

"Од Капитола до Кабула, свету је послана једна јасна порука - хегемонистички систем Сједињених Држава нема кредибилитет, било унутар земље или изван ње."






И „идеја хегемоније“ и „пројекат наметања западњачког идентитета“ Блиском истоку „су пропали“, наставио је Раиси, рекавши да су произвели само „проливање крви и нестабилност, и на крају пораз“. И док су „потлачени људи од Палестине и Сирије до Јемена и Авганистана“ морали сносити трошкове те политике, исто је тако морао „амерички порески обвезник“, рекао је Раиси.

Уместо да тражи мирну сарадњу са остатком света, Вашингтон је следио „начин рата“, све чешће користећи санкције како би присилио друге државе да се повинују његовој вољи, рекао је председник. Напоменуо је да су америчке санкције Ирану почеле још 1951. године, када је земља покушала национализовати своју нафтну индустрију, "што је заузврат довело до војног удара који су подржали Американци и Британци", али се настављају до данас, укључујући "нехумане медицинске санкције током пандемије коронавируса".

"Санкције, а посебно санкције медицини у време пандемије коронавируса, злочини су против човјечности", рекао је Раиси, позивајући на формалну забрану санкција које ометају хуманитарне напоре, као што је случај с иранским одговором на пандемију.

"Желео бих да осудим наставак илегалних америчких санкција, посебно у хуманитарној области, и захтевам да се овај организовани злочин против човечности забележи као симбол такозваних америчких `људских права`."


У својим односима са остатком света, „Иран жели велику политичку и економску сарадњу и конвергенцију“, рекао је Раиси. Међутим, са Вашингтоном, Техеран је заинтересован само за дијалог који води „укидању свих угњетавајућих санкција“, како је већ договорено у нуклеарном споразуму потписаним између Ирана и светских сила 2015. године. Председник је рекао да САД нису испуниле свој део договора, позивајући свог америчког колегу Џоа Бајдена да се врати споразуму након што га је његов претходник једнострано раскинуо 2018. године.

"Не желимо ништа више од онога што с правом припада нама. Захтевамо примену међународних правила. Све стране морају остати верне нуклеарном споразуму и резолуцији УН у пракси."

Док су САД и њихови савезници више пута оптуживали Исламску Републику да жели нуклеарно оружје, Раиси је инсистирао да и као „стратешка политика“, као и на основу верског декрета врховног вође земље, „производња и складиштење атомско оружје је забрањено и нуклеарном оружју нема места у нашој одбрамбеној доктрини“.
„Петнаест извештаја које је објавила ИАЕА [Међународна агенција за атомску енергију] потврђују да се Иран придржава својих обавеза. Међутим, Сједињене Државе још нису испуниле своје обавезе, што је укидање санкција”, рекао је он.
Коначно, Раиси је устврдио да покушаји стварања „подела у хладном рату“ и изолације „независних земаља“ неће подстаћи регионалну стабилност, рекавши да САД и сви други „аутсајдери“ морају прекинути своје „агресије“ и „окупације“ и омогућити локалним властима да решавају своје проблеме, укључујући тероризам.
"Војно присуство Сједињених Држава у Сирији и Ираку највећа је препрека успостављању демократије и воље нација", рекао је председник, наводећи као опасну и америчку подршку Саудијској Арабијији у рату у Јемену и израелској окупацијиј Палестинаца и дестабилизујућу политику.

"Слобода се не уклапа у напртњаче војника који долазе изван региона."

Извор:РТ