Москва: Акције приштинских власти сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и истискивање Срба са Косова

22-09-2021 06:17:45 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


"Веома смо узнемирени погоршањем ситуације у северним регионима српске аутономне покрајине Косово. Приштински полицајци, уз фактичко сагласност међународног присуства, од 20. септембра ометају кретање возила преко административне границе са централним делом Србије под измишљеним изговорима, користећи насиље над цивилима. У ствари, говоримо о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима, да тамо успоставе своју контролу. Ове акције сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и истискивање Срба са Косова.

Карактеристично је да снаге под мандатом УН-а за Косово, као и Мисија ЕУ за владавину права, поново, или не могу или не желе да испуне своје функције осигурања мира и безбедности у покрајини.

С обзиром на стагнацију о косовском питању, предвидљив је још један вал напетости. Европска унија, коју је Генерална скупштина УН-а обдарила улогом посредника у дијалогу Београда и Приштине, не предузима значајније кораке за постизање напретка, док косовски лидери отворено одбијају да следе своје обавезе, укључујући и кључну - формирање Заједнице србских општина на Косову.

Власти косовских Албанаца морају одмах повући полицијске јединице из северних региона покрајине, зауставити саботаже и озбиљно прећи на решавање ситуације. Даља ескалација напетости испуњена је озбиљним проблемима који би могли нарушити стабилност на Балкану. Очекујемо да ће амерички и европски покровитељи Приштине коначно имати отрежњујући ефекат на своје штићенике како би избегли деструктиван сценарио који прети читавом региону.", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије.