Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду

23-09-2021 07:21:54 | | фото: © НИС/ vostok.rs |


Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији, уз подршку компаније НИС, представљен је стручној публици и заинтересованим професорима и ученицима у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду. Овај савремени уџбеник намењен је брзом савладавању почетног нивоа руског језика за одрасле и студенте.

\"\"

Промоцији уџбеника, поред представника компаније НИС и гимназије домаћина, присуствовали су и професори других новосадских школа и гимназија, као и професори Универзитета у Новом Саду.

Компанија НИС је са овом гимназијом започела сарадњу још 2013. године, организацијом прве НИС олимпијаде из руског језика. Реч је и о једној од две гимназије у Србији где је пројекат двојезичне, србско-руске наставе, покренут 2014. године уз подршку НИС-а, у оквиру програма „Енергија знања“. Тада је у овој гимназији НИС помогао адаптирање и опремање једног наставног кабинета, а компанија је том приликом школи донирала 20 рачунара.

Поред тога, од прошле школске године у наставу у двојезичним одељењима укључена су по четири предавача из Русије, на основу хуманитарног међудржавног билатералног пројекта у области образовања и изучавања језика.

Ненад Спасић, професор руског језика у овој гимназији и један од аутора уџбеника, представио је присутнима садржај уџбеника и сам процес креирања, истичући изузетну сарадњу са свим учесницима.

Милета Поштић, аутор илустрација у уџбенику и професор на Академији уметности Новосадског универзитета, навео је да му је било задовољство што је Академија уметности учествовала у овом пројекту.

„Израда илустрација је била захтевна, али за мене врло инспиративна. Ово је веома квалитетан и један од најсавременијих уџбеника код нас“, рекао је професор Поштић.

Снежана Лакићевић, саветница заменика генералног директора НИС-а, говорила је о разноврсним активностима које компанија већ скоро деценију реализује у домену популаризације руског језика у Србији.

\"\"

„У овај уџбеник је поред знања уложено много љубави и ентузијазма и зато верујем да ће вам бити веома користан као савремено средство у учењу руског језика“, закључила је Лакићевић.

Од оснивања билингвалних одељења у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Алексиначкој гимназији и Основној школи „Јован Поповић“ у Новом Саду, НИС је опремиo кабинете за билингвалну наставу и обезбедиo рачунаре. Још неке од активности које се уз подршку НИС-а реализују у оквиру овог пројекта су куповина и набавка уџбеника, књига, часописа на руском језику, дидактичких приручника, софтвера за побољшање рада у настави, омогућавање приступа е-библиотекама, похађање семинара за професоре руског језика у циљу усавршавања њихових компетенција за рад у двојезичним одељењима и друго.