РТ: „Спекулантска помама нам не користи“, каже Путин док Москва разматра о додатној продаји гаса да би се снизиле цене у Европи

07-10-2021 09:40:56 | | фото: © Sputnik / Pavel Lvov / RT/ vostok.rs |


Русија сматра да су високе цене гаса у Европи извор забринутости, а не благодат, рекао је председник Владимир Путин док високи званичници у Москви разматрају продају додатних количина гаса на берзи ради сузбијања спекулативне потражње.

Европско тржиште гаса пати од „упорних и неопрезних“ поступака европских политичара, што је довело до неких „страшних последица“, рекао је Путин на видео конференцији, посебно посвећеној ситуацији на европском тржишту гаса са руским највишим званичницима у области енергетике.


Председник је још једном рекао да Русија нема никакву улогу нити интерес у развоју догађаја у коме су цене гаса у Европи раније у среду достигле историјски рекорд од 1.900 долара за 1.000 кубних метара.

„Таква спекулативна помама нам не користи. Морамо гледати у будућност ", рекао је он.

Потпредседник руске владе и бивши министар енергетике Александар Новак предложио је продају додатних количина природног гаса на електронској берзи у Санкт Петербургу ради сузбијања спекулативне потражње.

Потпредседник владе верује да, иако су неки „фундаментални“ фактори, попут пада производње гаса у Холандији и Норвешкој, као и све веће потражње у Азији, утицали на цене гаса у Европи, таква ситуација је у великој мери спекулативна.

„Тренутна цена не одражава стварно стање. То је спекулативно “, рекао је он, додајући да је одлука европских лидера да одустану од дугорочних уговора о гасу у корист спот цена отворила пут за берзанске спекулације.

Путин се сложио да би трговање гасом на берзи могло бити брзо решење ако заиста помаже у борби против спекулативних цена. Ипак, то не може бити дугорочно решење јер, према речима председника, дугорочно не би било нарочито ефикасно.

"То је препуно ризика. Гас нису сатови, панталоне или аутомобили. Није чак ни попут нафте, која се може произвести, а затим складиштити било где, укључујући танкере, у зависности од ситуације на тржишту."


Природни гас се не може складиштити на исти начин чак ни када дође као течни гас. Још га је потребно обрадити, транспортовати до терминала, испумпати, па испумпати у цистерну, а касније и вратити у течно стање. „То је скуп и компликован процес“, рекао је председник.

Брзо сертификовање гасовода "Северни ток 2" који би Русији омогућио коришћење додатних капацитета транспорта гаса у Европу могло би бити још једно решење, рекао је Новак. Путин је такође додао да би коришћење гасовода "Северни ток 1 и 2" за транзит гаса могло бити од користи и Русији и Европи, будући да су ови системи за транспорт гаса ближи најновијим комерцијалним пољима гаса у Русији од старијег транспортног система који пролази кроз Украјину.
"То је корисније ... и јефтиније, и за добављача и за крајње кориснике у Европи."

Путин је за сада одбацио идеју о додатном транзиту гаса кроз Украјину, тврдећи да би се то претворило у чисти губитак за руски енергетски гигант "Гаспром". Међутим, раније је захтевао да се испуне све обавезе према постојећим уговорима компаније са Украјином, без обзира на потенцијалне добитке или губитке "Гаспрома".Русија је до сада већ испунила све своје тренутне обавезе по уговорима са европским партнерима, рекао је Новак и додао да Европи испоручује више гаса него било које од претходних година.
Иако би Москва треба да покуша да обезбеди додатне залихе гаса за борбу против спекулативних цена, то не би требало да буде на штету руских потрошача, рекао је Путин. Према Новаковим речима, пуњење руских резерви за складиштење гаса пред предстојећу зиму ће бити приоритет у наредне две недеље.

Извор:РТ