РТ: Орбан окривио Брисел за високе цене гаса у ЕУ

08-10-2021 01:30:22 | | фото: © Reuters / Bernadett Szabo / RT/ vostok.rs |


ЕУ би требала повући своју политику усмерену на сузбијање климатских промена јер je онa разлог за рекордан скок цена енергије на континенту, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан.

Рачуни за енергију повећавају се за потрошаче широм Европе због лоших одлука које су донелe „бирократe у Бриселу“, који се боре за екологију сталним повећањем цена енергије произведене из угља и гаса, инсистирао је Орбан.

"Ове одлуке морају бити повучене. Sадашње цене гаса су тамо где би требале бити 2035. године. Брисел није решење данас, они су проблем", рекао је он.

"Пољаци, Чеси и ми Мађари захтевају да се правила повуку."


Према његовим речима, тешка ситуација на енергетском тржишту биће на дневном реду следећег самита ЕУ, а Будимпешта, Варшава и Праг ће на састанку представити јединствени фронт и понудити своја решења за кризу.

Орбан је поново напао високог представника ЕУ за климатску политику Франса Тимерманса, који се снажно залаже да ЕУ смањи емисију гасова стаклене баште за најмање 55% до 2030. године. Недавно је упозорио да би растуће емисије из европског транспортног сектора могле спречити блок да постигне тај циљ .

"То је комесар по имену Тимерманс, који нам представља највећу претњу", рекао је премијер.


Мађарски лидер већ је напао Тимерманса током своје посете Словенији у четвртак, рекавши да су "његове калкулације нетачне и да становници ЕУ морају платити додатну цену". Он је такође критиковао политику ЕУ о климатским променама као "глупу".

Они који не плаћају „додатну цену“ заправо су Мађари, пошто су ограничења повећања цена гаса и електричне енергије за домаћинства у земљи уведена након што их је увела Орбанова влада 2010. године.

Нагли пораст рачуна за енергију у ЕУ, за који стручњаци кажу да је подстакнут повећањем цена гаса и наглим трошковима дозвола на тржишту угљеника, само је повећао поделе о зеленој транзицији унутар уније од 27 чланица. Док богате нације то виде као знак за појачавање акција против климатских промена, сиромашније земље изражавају све већу забринутост због економских последица ових мера.

Средином недеље европске цене гаса поставиле су застрашујући рекорд порастом изнад 1.900 долара за 1.000 кубних метара - скоро три пута више него у септембру. Цена је значајно пала након што је Русија саопштила да ће повећати испоруке гаса у блок, али ситуација и даље остаје тешка.