РТ: Ким Џонг Ун се похвалио „непобедивом“ војском на сајму наоружања у Пјонгјангу, осуђујући непријатељску политику САД и ратне игре са Сеул

12-10-2021 08:51:45 | | фото: © Reuters / KCNA / RT/ vostok.rs |


Врховни вођа Северне Кореје Ким Џонг Ун се похвалио „непобедивом“ војском своје земље током великог сајма наоружања и осудио Вашингтон због лицемерног саопштења о миру.


Говорећи на сајму "Развој одбране 2021" у Пјонгјангу, Ким је прогласио "нову еру јачања националних одбрамбених снага", рекавши да ће војска служити као "непобедива" линија одбране, извештавају државни медији.


"Данашња велика изложба демонстрација је националне моћи која је значајна колико и велика војна парада", рекао је Ким, додајући да би без војске Пјонгјанг био "подложан спољним војним претњама" и не би могао "заштитити само постојање државе и народа".

\"\"
фото: Reuters / KCNA / RT

Осврћући се на САД, Ким је рекао да Вашингтон наставља да нуди лажна обећања о миру, али да и даље представља претњу и да је само повећао "регионалне тензије погрешним судовима и поступцима".

"Оно што је јасно је да се политичка нестабилност на Корејском полуострву не може лако решити због њеног порекла из Сједињених Држава", рекао је Ким, тврдећи да су САД помогле да се забије клин између две Кореје.

"Сједињене Америчке Државе последњих година често сигнализирају да нису непријатељске према нашој земљи, али нема основа за веровање у то. Врло сам знатижељан о томе ко је довољно глуп да поверује њиховим речима - да Сједињене Државе нису непријатељске према Демократској Народној Републици Кореји."


\"\"
фото: Reuters / KCNA / RT

Ким је приметио да се Пјонгјанг суочава са израженијом „војном опасношћу“ него пре десет, пет или чак три године, указујући на све веће везе између Вашингтона и Сеула, укључујући продају оружја и редовне заједничке вежбе које ефикасно симулирају инвазију на Север.

"Уз снажну подршку Сједињених Држава, Јужна Кореја покушава да обнови борбену моћ своје војске тако што ће набавити стелт ударне ловце, беспилотне извиђачке летелице и широку лепезу напредног наоружања", рекао је он.

"Док су говорили о миру, сарадњи и просперитету у прошлости, могли сте видети природу различитих војних вежби које САД и Јужна Кореја често одржавају."


Међутим, узимајући помирљивији тон касније у свом обраћању, Ким је такође рекао да све док Сеул не покуша да угрози Север или његов суверенитет, „уверавам вас, неће бити напетости на Корејском полуострву“. Он је додао да не тражи "рат речима" са Југом, да не жели да се понови "ужасна историја" оружаног сукоба између две земље, те је инсистирао да Сеул "није мета наших оружаних снага".

На сајму је представљено неколико великих система наоружања, укључујући ракете дугог домета, покретне артиљеријске јединице и авиони.

\"\"
фото: Reuters / KCNA / RT

Извор:РТ