Захвалност Анголи на чврстом ставу по питању Космета

12-10-2021 11:06:32 | | фото: srbija.gov.rs/ vostok.rs |


Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се данас, на маргинама састанка на високом нивоу поводом обележавања 60-годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, са министром спољних послова Анголе Тетеом Антониом.

Министри су, подсетивши на то да су дипломатски односи СФРЈ и Анголе успостављени одмах по проглашењу независности ове земље, оценили да су билатерални односи веома развијени и да их карактерише редовна комуникација на високом нивоу.

Шеф српске дипломатије је посебно исказао захвалност Анголи на чврстом ставу по питању Косова и Метохије и недвосмисленој подршци коју нам пружа у међународним организацијама.

Он је указао на недвосмислену подршку Србије тој земљи у мултилатералним форумима, као и на нашу опредељеност да, у складу са потребама и могућностима, пружамо помоћ Анголи и анголском народу.

Селаковић је подсетио на то да је Ангола била веома значајан економски партнер некадашње Југославије, уз напомену да су југословенска предузећа реализовала велике послове у области петрохемије, грађевинарства, рударства и пољопривреде, инвестиција.

Министар је изразио наду да ће се тренд повратка наших предузећа на анголско тржиште наставити.

У том контексту, саговорници су оценили да би одржавање бизнис форума било важно за унапређење економске сарадње и искоришћавање пословних потенцијала.

Шеф српске дипломатије је указао на то да наша земља посвећује много пажње сарадњи у области образовања и културе кроз програм „Свет у Србији“ и да жели да омогући што већем броју студената из Анголе да се образују у нашој земљи.

Према његовим речима, Србија ће у оквиру тог програма од наредне године увећати број стипендија четири до пет пута.