Путин поставио задатке Државној думи

12-10-2021 04:53:49 | | фото: © РИА Новости / Рамиль Ситдиков/ vostok.rs |


Председник Владимир Путин дао је упутства Државној думи осмог сазива.
Обраћајући се посланицима, он је рекао да земља има много различитих изазова, али да је главни непријатељ низак приход становништа, који представља "претњу стабилном развоју за демографску будућност".

"Наравно, основни задатак је повећање прихода грађана, отварање радних места у свим регионима земље, даљи раст привреде, промена њене структуре и подршка високотехнолошким индустријама", рекао је председник, преносе РИА Новости.Он је у нацрту савезног буџета навео три главна приоритета, које мора одобрити Државна дума. То су социјална политика (за њу је планирано издвајање 41,5 билиона рубаља), економски развој (15,1 билиона рубаља) и здравство (10,9 билиона рубаља).

Путин је наложио да се у року од месец дана развију додатне мере за подршку становницима земље у контексту повећане инфлације. Раније је Министарство за економски развој променило прогнозу инфлације за 2021. годину са 5,8 на 7,4 одсто.

"У наредним годинама морамо формирати интегрални систем подршке породицама са децом - од тренутка када будућа мајка још чека да се беба роди, па све док дете не заврши школу", нагласио је он, напомињући да је стварање овог система већ почело.Путин је такође позвао на уклањање препрека малим предузећима како би се побољшало благостање породица.

Говорећи о ситуацији са коронавирусом, председник је указао на значај образовног рада у оквиру кампање вакцинације. Он је затражио од парламентараца да активно учествују у томе, да говоре у медијима и да "упорно и стрпљиво раде са људима, објасне им све предности".

Обраћајући се посланицима, Путин је нагласио да је важно поштовати парламентарну традицију и својим радом свакодневно потврђивати поверење.

"Континуитет би свакако требао постојати. Ове традиције, као што знате, не чувају се у канцеларијама, не у просторијама за састанке, већ људи који су створили и проширили те традиције", рекао је председник.

Разлике у приступима се не могу избећи - у Државној думи морају се чути различита мишљења и донети уравнотежене одлуке, рекао је Путин. Истовремено, иницијативе посланика морају одговарати националним развојним циљевима и бити тражене међу „земљом, друштвом и грађанима“.