Руско-српске посаде показале своје умеће на хеликоптерима Ми-35 у оквиру вежбе „БАРС 2021“

13-10-2021 10:14:42 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Заједничке руско-српске посаде борбених хеликоптера Ми-35 на аеродрому у Лађевцима извеле су прве летове у оквиру тактичке вежбе "Барс 2021". Пилоти су извршавали мисије у одређеним интервалима и удаљеностима, увежбавали једноставне и сложене акробације на одређеном подручју, као и борбену подршку јединицама за евакуацију.


Све посаде хеликоптера Ми-35 које су учествовале у вежби "Барс 2021" завршиле су читав низ планираних летачких мисија током првог дана лета.


„Сврха ове вежбе је обучавање заједничких посада Русије и Србије на авионима МиГ-29, хеликоптерима Ми-8 и Ми-35 за извршавање задатака како је предвиђено. Дан раније извршена је теоријска обука и од данас смо започели практичне летове, током којих смо разрађивали интеракцију посада, групне летове, летове при сложеним акробацијама и слетање на неприступачно место", рекао је командант вежбе руске стране пуковник Константин Суриков, преноси "Звезда".


На вежби учествују заједничке посаде Русије и Србије на авионима МиГ-29 и хеликоптерима Ми-8 и Ми-35.


У оквиру вежбе, посаде ће у паровима вежбати борбено маневрисање, ваздушну борбу, евакуацију, сложене акробације и друге мисије према намени летеица.

Тактичка вежба лета „Барс 2021“ трајаће до 16. октобра. Систем обуке одвија се у складу са планом међународне војне сарадње. У вежби је укључено око десет ваздухоплова Војске Србије.