Упознавање са пословним светом кроз радионице компаније НИС и фондације СОС Дечија села

19-10-2021 01:31:03 | | фото: © НИС/ vostok.rs |

НИС: „Млади морају бити спремни, јер млади су наша будућност“

Са жељом да младима приближе процес запошљавања и уведу их у пословни свет, компанија НИС је у сарадњи са фондацијом СОС Дечија села Србија одржала четврту по реду радионицу у области запошљавања и економског оснаживања за 11 штићеника овог удружења. Овога пута током радионице која је одржана у дигиталном формату, штићеници СОС Дечијих села који се налазе у систему алтернативног старања, имали су прилику да од чланова тима људских ресурса компаније НИС сазнају бројне корисне информације у вези са заснивањем радног односа.

Искусни професионалци компаније НИС учеснике радионице упознали су са обавезама послодавца, али и кандидата приликом запошљавања и дефинисања радних односа. Такође, млади су имали прилику да сазнају шта могу очекивати првог радног дана и на почетку свог радног ангажовања, која су то права и обавезе запослених, али и који су то бенефити које радни однос носи са собом. Како је долазак на ново радно место уједно и питање социјалног статуса, стручњаци из ове области разговарали су и о социјалном оквиру радног односа.

Током претходних радионица, полазници су имали прилике да се информишу о процесу конкурисања за посао, начину на који се пише радна биографија, али и припреми за разговор са будућим послодавцем. Како је презентовање својих знања и вештина током разговора за посао такође један од кључних момената када је запошљавање у питању, управо то је и била једна од тема претходних радионица.

Циклус едукативних радионица за младе заједнички реализују компанија НИС, Центар “Јаки млади” и фондација СОС Дечија села, са циљем економског оснаживања и пружања подршке младима у стицању практичног знања које је од значаја за процес запослења и проналаска одговарајућег посла.

„Учешће у оваквом пројекту је за мене била изузетна част. Чињеница да сам међу слушаоцима имала младе људе којима су оваква предавања неопходна изазвало је посебно узбуђење, али и додатну одговорност. Садржај предавања осмислила сам трудећи се да им што више приближим примере из праксе, као и да им се обраћам речником који је њима близак. Посебно ме је обрадовало њихово укључивање у презентацију, као и чињеница да смо презентацију мало продужили због дискусије која је након тога настала. Мишљења сам да смо своју мисију са овим младим људима тек почели и да можемо још много тога да им пружимо у даљем процесу оснаживања у тражењу посла, чак можда међу њима имамо и неке будуће колеге“, изјавила је Мариана Петровић, HR Бизнис Партнер Блока Прерада у компанији НИС.