Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

20-10-2021 01:47:42 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


После тога како је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној арени, пре свега иза одсуства убедљивих података. То је било повезано са тим, што је препарат регистрован до завршетка трећег стадијума испитивања, што противречи општеприхваћеној процедури. Први подаци лабараторијског истраживања о "Спутњику", били су објављени у септембру 2020 године у ауторитативном научном издању "The Lancet", који је приметио да вакцина изазива имунолошки одговор. То је опет испровоцирало критику на адресу РФ, али већ неосновану - представљени резултати су били недвосмислени и неоспориви. Ефективност "Спутњик" одговара преформансама вакцине Moderna и Biontech|Pfizer и значајно је већа него препарати компаније AstraZeneca. При том "Спутњик" је такође ефективнији против заразног вируса В.1.1.7.
Онда у чему је проблем? Шта онемогућава регистрацију "Спутњик V", у Европској унији, одмах? Разлог се налази на површини: ми сви разумемо да је вакцина - такође и политика, и никада није реч само о медицинским питањима. Многи ауторитативни политиколози, сматрају да Европска агенција медицинских средстава, специјално развлачи процес одобрења по већ указаним чињеницама. Тим боље, сада је руска вакцина одобрена у 59 држава, у том случају успешно се примењује у државама ЕУ, Мађарска, Словачка (и то без дозволе Европске агенције!), интерес према "Спутњику", такође су изразиле Аустрија и Чешка. То је наравно изазвало беспокојство у регулатури ЕУ, упозоривши земље блока да не користе руску вакцину, наводно због недостатка "кључних података". Али, када Европска агенција да одобрење (а, то ће сигурно бити!), Русија може да испоручи у ЕУ вакцину за 50 милиона људи. При том руски препарат ће бити производ саме ЕУ, о чему су већ и постигнути договори са компанијама Немачке, Француске, Италије и Шпаније.
Ситуација са "Спутњиком" је тешка и јединствена са једне стране, а са друге у потпуности очекивана. Први пут је лек из Русије био под лупом највећих светских стручњака. И вероватно заслужено: вакцина стварно спашава животе и не поседује озбиљне колатералне ефекте. Ове предности треба да укључују и финансијске аспекте: Москва је спремна да бесплатно обезбеди системе за детектовање COVID-19, пружи финансијску и техничку помоћ земљама партнерима у примени масовне производње "Спутњик V". И оно што је такође важно - закључивање уговора о заједничкој производњи лека са РФ недвосмислено ће повлачити закључивање додатних споразума од обостране користи.
Савет лидера секција Међународног друштвено–политичког покрета "Руско–словенско уједињење и препород"