РТ: Русија ће прекинути испоруке гаса Молдавији уколико се не плати дуг и не потпише нови уговор пре 1. децембра – Гаспром

23-10-2021 05:12:13 | | фото: © Getty Images / scanrail / RT/ vostok.rs |


После неуспешних покушаја да се обнови дугорочни уговор о гасу из Русије за Молдавију, која пати од несташице, "Гаспром" је најавио да би испоруке могле бити обустављене следећег месеца уколико Кишињев не исплати дуг.


Компанија наводи да је Влада Молдавије створила кризу у снабдевању гасом у којој се земља сада налази и да је укупан дуг Молдавије тренутно 709 милиона долара.

Међутим, "Гаспром" је инсистирао да ситуација нема никакве везе са политиком, јер компанија не може себи да приушти да послује са губитком.

Молдавија је у петак прогласила ванредно стање због несташице природног гаса. Криза се развила усред рекордно високих спот цена и након што је уговор са руским "Гаспромом" из 2008. истекао у септембру.

Испоруке су настављене током целог октобра, али стране нису успеле да се договоре о условима за обнову.

Раније у суботу, потпредседник молдавске владе Андреј Спину, који је предводио гасну делегацију своје земље у Москви, саопштио је о недостатку напретка у преговорима. Руска страна је захтевала „финансијске и нефинансијске услове, укључујући измирење историјског дуга“, навео је он у објави на Фејсбуку, тврдећи да је цена „већа од понуда на међународним тржиштима гаса“.

Одговарајући на тврдње, "Гаспром" је саопштио да иако се молдавским властима можда не свиђа цена руског гаса, природа цена је јасна и транспарентна. Компанија је додала да је потписивање новог споразума могуће само ако Молдавија призна свој дуг.

Извор:РТ