РТ: Кина неће правити компромис у вези са кључним интересима, наводи Пекинг, након што је Бајден саопштио да су САД посвећене одбрани Тајван

24-10-2021 10:50:50 | | фото: © REUTERS/ Ann Wang / RT/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Кине узвратило је на саопштење САД и захтева од Вашингтона да се придржава принципа једне Кине, након што је амерички председник Џо Бајден рекао да је Америка спремна и више него довољно јака да брани Тајван.

Говорећи на конференцији за новинаре, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин инсистирао је на томе да Пекинг неће правити компромисе око својих кључних интереса.

„Тајван је неотуђиви део кинеске територије, а питање Тајвана је чисто кинеска унутрашња ствар и није дозвољено никакво спољно мешање“, рекао је Венбин, инсистирајући да нико не треба да потцени решеност кинеског народа да брани национални суверенитет и територијални интегритет.

Он је позвао САД да се стриктно придржавају принципа једне Кине и дипломатских споразума између Вашингтона и Пекинга. Портпарол је рекао да Вашингтон треба да пази да не пошаље погрешан сигнал у вези са независношћу Тајвана, запретивши погоршањем кинеско-америчких односа.

Коментари портпарола уследили су након што је амерички председник Џо Бајден присуствовао догађају у згради Си-Ен-Ена, када га је један студент питао да ли САД могу да иду у корак са Кином у војном смислу и да ли може обећати да ће заштитити Тајван.

„Да и да“, одговорио је Бајден и додао: „Ми смо војно – Кина и Русија, и остатак света то зна, имамо најмоћнију војску у историји света. Не брините о томе да ли ће бити моћнији."

Ванг је такође осудио Европски парламент након што су европски посланици великом већином гласали за повећање веза са Тајваном и одмах започели рад на инвестиционом споразуму са острвом.