РТ: Русија позвала немачког војног аташеа након што је немачки министар одбране сугерисала да би НАТО требало да запрети Москви нуклеарним п

25-10-2021 06:30:15 | | Министарство одбране Русије, фото: © RIA / Alexey Kudenko; ( |


Руски званичници одржали су хитан састанак са војним аташеом немачке амбасаде у Москви, изражавајући забринутост због низа коментара министра одбране те земље за које кажу да би могли погоршати већ нарушене односе.


У саопштењу, Министарство одбране је открило да је раније данас од изасланика Берлина "затражено да се појави пред Главном управом за војну сарадњу".


Током састанка „скренута је пажња на опаске немачког министара одбране Анегрет Крамп-Каренбауер о нуклеарном одвраћању Русије и уручена је дипломатска нота“.

Крамп-Каренбауер је прошле недеље реклада би нуклеарно оружје могло бити распоређено у балтичким земаљама које граниче са Русијом. Према њеним речима, „морамо веома јасно да ставимо до знања Русији да смо спремни да применимо и такве мере, како би то имало рани ефекат одвраћања“.

То је, рекла је она, „одговор на тренутно понашање Русије“.

Према званичницима у Москви, „такве изјаве изазивају повећану напетост у Европи и не доприносе нормализацији ситуације“. Одговарајући на те тврдње, руски министар одбране Сергеј Шојгу, рекао је да „безбедност у Европи може бити само колективна, без нарушавања интереса Русије“. Међутим, додао је, „тренутно је НАТО страна та која није спремна за равноправан дијалог о овом питању“.

„Усред позива да се војно одврати Русија, НАТО досљедно повећава своје снаге у близини наших граница. Немачки министар одбране мора добро да зна како су такве акције раније завршавале по Немачку и Европу”, додао је Шојгу, у опасци која се широко тумачи као референца на Други свјетски рат.

Коментари Крамп-Каренбауерове су такође изазвали критике чланова немачке коалиционе владе, а Ролф Муценик, представник у немачком парламенту Социјалдемократске партије, назвао их је бескорисним.

„Недавни закључци министра одбране о употреби нуклеарног оружја у случају сукоба са Русијом су неодговорни“, рекао је он.
"Коментари госпођае Крамп-Каренбауер се не разликују од једнако неоснованих претњи са руске стране“, наставио је Муценик, додајући да су такве изјаве допринеле „спирали ескалације“.
До свађе долази само неколико дана након што је НАТО открио да су његове чланице дале зелено светло великом плану осмишљеном за борбу против Русије у наводном војном сукобу. Тај документ, који детаљно описује како би блок предвођен САД-ом могао да се сукоби са снагама Москве од Балтичког до Црног мора, укључује фокус на неконвенционално ратовање, укључујући сајбер нападе, сукобе у космосу, па чак и употребу нуклеарних бојевих глава.

Извор:РТ