„Надамо се да ће у Немачкој бити разумних лидера који могу да спрече свог министра одбране од непромишљене жеље да тестира поузданост наших

25-10-2021 07:23:34 | | фото: © РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се нада да у ће се у Немачкој наћи разумни лидери који могу спречити министрa одбране Немачке Анегрет Крамп-Каренбауер од тестирања Оружаних снага РФ, наводи се у коментару портпарола Министарства спољних послова Марије Захарове.

„Уочи састанка НАТО-а, немачки министар одбране А. Крамп-Каренбауер показала је незаинтересованост за озбиљан дијалог са Москвом о деескалацији. Она је истакла да НАТО мора да покаже спремност да употреби своје оружане снаге против Русије. Надамо се да ће се у Немачкој наћи разумни лидери који могу да спрече свог министра одбране од непромишљене жеље да тестира поузданост наших оружаних снага“, рекла је Захарова, преноси ТАСС.
Како је истакла Захарова, састанак Савета НАТО-а још једном је потврдио да је „цела огромна НАТО машинерија и даље, 70 година касније, усмерена искључиво на обуздавање Русије“.

„Пошто није успела да оконча своју еру `великих операција`, алијанса поново, као и током Хладног рата, изоштрава своје потенцијале за суочавање са `непријатељем на истоку`. У евроатлантском региону, одлучили су због тога да ажурирају планове за одбрану алијансе на `источном крилу`. Намеравају да прошире патролирање ваздушним простором изнад Балтика, Црног мора и да повећају мобилност оружаних снага", додала је Захарова.

Подсетимо, Крамп-Каренбауер је прошле недеље рекла да би нуклеарно оружје могло бити распоређено у балтичким земаљама које граниче са Русијом. Према њеним речима, „морамо веома јасно да ставимо до знања Русији да смо спремни да применимо и такве мере, како би то имало рани ефекат одвраћања“.

Потом се огласио и министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу:

„У позадини позива на војно `обуздавање` Русије, НАТО досљедно гомила снаге ка нашим границама. Немачки министар одбране би морао добро да зна како се то већ завршило по Немачку и Европу“, рекао је Шојгу.