Москва: Недопустива демонизација србског народа у БиХ

26-10-2021 08:29:45 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |

Саопштење Министарства спољних послова Руске Федерације поводом ситуације у БиХ

"Забринути смо због неповољног тренда у развоју унутрашње политичке ситуације у Босни и Херцеговини. Нова рунда међуетничких тензија у земљи, изазвана неодговорним поступцима бившег високог представника Валентина Инцка, поприма невиђене размере, стварајући потенцијалну претњу стабилности и сигурности у Босни и Херцеговини и на Балкану у целини.

Као један од гаранта Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у Босни и Херцеговини из 1995. године, радујемо се садржајној расправи о стању ствари у овој земљи током дебата заказаних за 2. новембар у Савету безбедности УН-а.

Са своје стране истичемо категоричку неприхватљивост и јасан антидејтонски карактер политике демонизације србског народа у Босни и Херцеговини, коју с истрајношћу спроводе одређене унутрашње босанске и спољне снаге. Сматрамо неопходним да упозоримо да је оваква провокативна линија испуњена најнегативнијим последицама, за које ће одговорност пасти искључиво на плећа њених аутора. У сфери међународних односа, претње применом једностраних санкција су незаконите и недостојне.

Подсећамо, Дејтон је равноправност три државотворна народа и два ентитета са широким овлаштењима садржаним у Мировном споразуму. Потребан је конструктиван дијалог о свим актуелним питањима домаће политичке агенде, укључујући и реформу изборног законодавства. Претпостављамо да унутар Босне и Херцеговине треба развити одговарајући алгоритам у складу са тежњама њених народа, који требају осигурати адекватну легитимну заступљеност на свим нивоима власти у складу са дејтонском логиком. Наметање рецепата споља не може имати позитиван ефекат.

Позивамо на хитан прекид деструктивног мешања у унутрашње ствари суверене Босне и Херцеговине. Покушај да се користи механизам Управног одбора Савета за имплементацију мира за решавање недејтонских питања очигледно је штетан за ову мултилатералну институцију, која је недавно у великој мери дискредитована кршењем праксе консензуса.", наводи се у саопштењу.