РТ: Разарач руске морнарице јури прате који су напали теретни брод код афричке обале

26-10-2021 08:00:40 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Пирати који су се надали да ће отети теретни брод у Гвинејском заливу видели су да су се њихови планови покварили када је хеликоптер са руским маринцима дошао у помоћ, пошто је разарач Северне флоте био у патроли у том подручју.


Брод "МСЦ Луциа"
под панамског заставвомкоји је кренуо за Того, послао је позив у помоћ око 13 часова по локалном времену, када су се у њега укрцали наоружани људи отприлике 86 наутичких миља југозападно од терминала Агбами на нигеријској обали.

Сигнал је ухватио ракетни разарач "Вицеадмирал Кулаков", који се налазио у том подручју ради извођења операција поморске безбедности. Посада брода се склонила у машинском одељење, док је разарач одмах послао хеликоптер Ка-27ПС са маринцима.

\"\"

Пирати беже након што су угледали хеликоптер са руским маринцима

Угледавши хеликоптер, „пирати су напустили брод, ушли у брзи чамац и пуном брзином кренули ка обали“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије. Руски маринци су се затим спустили на брод и извршили преглед да би потврдили да је безбедан.

\"\"
Пирати у бегу

Разарач класе "Удалој" стигао је у Гвинејски залив 11. октобра ради тронедељне патроле против пирата, а ово је већ други пут да је спречена заплена другог брода под заставом Панаме.
Скоро четвртина свих теретних бродова на свету регистрована је у Панами, користећи предности поморских прописа централне Америке. "Луциа" је у власништву швајцарско-италијанске компаније "Медитеран шипинг компани".

У пратњи танкера „Академик Пашин“ и спасилачког тегљача „Алтај“, „Кулаков“ је на далеком задатку од јуна, када је напустио матичну базу Северне флоте у Североморску. Брод је учествовао у поморској паради у Кронштату, имао вежбу подморничког ратовања у Атлантику и прешао Средоземно море до Сирије и назад, пре него што је стигао у Гвинејски залив. Брод је посетио луке у пет земаља и прешао више од 20.000 наутичких миља.

Извор:РТ