РТ: Однос Москве са НАТО-ом се не може описати као катастрофалан јер он уопште не постоји – Лавров

26-10-2021 08:38:54 | | фото: © Sputnik / Russian Foreign Ministry / RT/ vostok.rs |


Мање од три недеље након што је НАТО одлучио да протера осам изасланика Москве из седишта војног блока у Бриселу, руски министар спољних послова Сергеј Лавров критиковао је тренутне билатералне односе као непостојеће.


Обраћајући се новинарима у Норвешкој после разговора са својом колегиницом Аникен Хајтфелд, Лавров је изјавио да Русија и војни блок који предводе САД више немају никакву комуникацију.

„Односе између Русије и НАТО-а не бих назвао катастрофалним, јер да бисте били катастрофални морате бар нешто да имате“, објаснио је он.

Међутим, Лавров је приметио да Москва има добре билатералне односе са појединим државама НАТО-а, укључујући и земљу којој је у посети.

"Имамо односе са Норвешком, укључујући и безбедносну сферу. И поред редовних безбедносних консултација, желели бисмо да их започнемо на високом нивоу између министарстава одбране“, објаснио је он, позивајући Хајтфелдову у Москву.

Лавров је прошле недеље саопштио да Москва суспендује своју мисију при НАТО-у од почетка новембра, након што је блок одлучио да повуче акредитацију осморици запослених у руском представништву, због наводне шпијунаже.

Обраћајући се новинарима прошлог уторка на годишњем састанку Међународног дискусионог клуба "Валдај" у Сочију, Лавров је саопштио да је НАТО, а не Русија, крив за погоршање односа.

„Нисмо започели погоршање односа, ни са НАТО-ом, ни са Европском унијом, ни са било којом земљом на Западу или било ком другом региону света“, додао је Лавров.

Извор:РТ