РТ: „Северни ток 2“ не угрожава безбедност снабдевања ЕУ гасом, наводи немачко министарство, позивајући на сертификацију гасовода

26-10-2021 08:05:39 | | фото: © Reuters / Maxim Shemetov / RT/ vostok.rs |


Министарство економије и технологије Немачке саветовало је енергетску регулаторну агенцију да настави са сертификацијом гасовода "Северни ток 2", саопштивши да он не представља претњу по безбедност снабдевања гасом Немачке или ЕУ.


Познато под немачким акронимомBMWi,Министарство је послало анализу гасовода државној енергетској регулаторној агенцији "Bundesnetzagentur". Агенција има четири месеца да заврши процес сертификације, а већ је отпочела са радом 8. септембра.

„У својој анализи, савезно министарство економије долази до закључка да издавање сертификата не угрожава сигурност снабдевања гасом СР Немачке и Европске уније“, наводи се у саошптењу.

Изградња гасовода који води од Русије до Немачке испод Балтичког мора завршена је прошлог месеца. Када буде потпуно оперативан, "Северни ток 2" могао би да испоручује до 55 милијарди кубних метара природног гаса годишње. И Немачка и ЕУ тренутно очајнички траже енергију.

Вашингтон је позвао Немачку да не убрзава процес сертификације, саопштивши да би Русија уместо тога требало да испоручује гас преко постојећих гасовода који пролазе кроз Украјину. Кијев је понудио попуст од 50% на транзитне накнаде за додатни капацитет који одговара оном из "Северног тока".

Притисак Вашингтона је до сада успео да одложи завршетак гасовода за више од две године, наводећи наводну забринутост за енергетску безбедност и независност ЕУ, позивајући европљане да купују скупљи амерички течни природни гас.

Према саопштењу немачке регулаторне агенције, безбедносна анализа "Северног тока 2" укључивала је консултације са суседним и другим земљама ЕУ, укључујући Естонију, Италију, Летонију, Литванију, Аустрију, Пољску, Словачку, Чешку и Мађарску.
Извор:РТ