Москва: Француска и Немачка не реагују на директне претње Кијева о ракетном нападу на Русију

26-10-2021 09:15:15 | | фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ |


Берлин и Париз треба да процене утицај претњи ракетним ударом на Русију које долазе из Кијева на процес преговора у „нормандијском формату“, док изостанак њихове реакције поставља питања, наводи се у коментару портпарола Министарства спољних послова Марије Захарове.

„Понашање наших партнера у `нормандијском формату`, Берлина и Париза, поставља питања“, рекла је Захарова. Према њеним речима, Француска и Немачка не реагују на то што Кијев отворено саботира Минске споразуме, „а сада је потонуо до те мере да је почео отворено да прети Русији“.

„Позивамо власти Немачке и Француске, које се залажу за одржавање нових састанака `нормандијског формата`, да процене колико директне претње украјинских политичара Русији доприносе напретку у преговорима, а грађане Украјине да размисле о томе где могу да одведу агресивне милитаристичке изјаве кијевских политичара“, истакла је Захарова, преноси ТАСС.

Она је додала да таква саопштења Кијева са претњама ракетним ударом на Русију и отпочињањем потпуних непријатељстава „не могу а да не изазову забринутост“.

"Сумњамо да ће се украјински представници усудити да понове ове претње на платформама УН или ОЕБС-а које имају за циљ да бране принцип неупотребе силе или претње силом у међународним односима. Разлози за понашање украјинских политичара су разумљиви.Разлози понашања украјинских политичара су јасни. У немогућности да испуне обећања о јачању економије, побољшању животног стандарда, окончању језичке и етничке дискриминације и мирном решавању сукоба у Донбасу, кијевске власти покушавају да пребаце пажњу својих грађана на друге теме, посебно на Русију", рекла је Захарова.

Она је нагласила да је таква реторика украјинског руководства корисна за НАТО, који наставља да се активно бави милитаризацијом Украјине и њеним војним развојем.

„Према различитим проценама, на територији ове земље већ постоји десетак места размештаја НАТО трупа. У Очакову и Иљичевску се граде два војна центра, који ће моћи да приме стратешке бомбардере земаља алијансе. не доприноси ни стабилности у Украјини ни мирном решењу сукоба у Донбасу“, закључио је дипломата.