Украјинске снаге почеле да користе турске борбене дронове у Донбасу

27-10-2021 07:46:49 | | фото: © Минобороны Украины/ vostok.rs |


Генералштаб Оружаних снага Украјине приказао је прву борбену употребу беспилотне летелице „Бајрактар“ турске производње у Донбасу, a снимак је објављен на званичној Фејсбук страници Генералштаба.


Видео приказује тренутак ракетног удара на хаубицу.


Из снимка се не види тачно када, где и под којим околностима је напад изведен.

Како се наводи из саопштења украјинског генералштаба, наређење за коришћење дрона дао је главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал-потпуковник Валериј Залужни. Прес служба тврди да дрон турске производње није прешао линију контакта.

Бајрактар је наводно уништио артиљеријску јединицу.У априлу 2014. украјинске власти су покренуле војну операцију против самопроглашене Луганске и Доњецке Народне Републике, које су прогласиле независност након државног удара у Украјини у фебруару 2014. године. Према последњим подацима УН-а, око 13 хиљада је изгубило живот током сукоба.

Међутим, сукоби у региону се настављају, иако су на снази ​​додатне мере како би се осигурао прекид ватре. Оне подразумевају потпуну забрану гађања, постављања наоружања у и близу насеља, офанзивних и извиђачко-диверзантских акција, као и употребе дронова.