РТ: Молдавија потписала уговор са Пољском за „пробну куповину“ гаса уочи преговора са „Гаспромом“

27-10-2021 07:20:39 | | фото: © AP / Joerg Sarbach; (inset) © Getty Images / HStocks |


Молдавија је потписала уговор са пољском државном енергетском компанијом "ПГНиГ" за малу једнократну куповину природног гаса након што Кишињев није успео да се договори о уговору о снабдевању са руским "Гаспромом", његовим традиционалним снабдевачем.


Молдавија је објавила да је ставила перо на папир око уговора за милион кубних метара природног гаса, у оквиру онога што је назвала „пробом“ за тестирање могућности увоза гаса из других земаља.

Раније овог месеца, молдавске власти прогласиле су ванредно стање након што та земља није пристала на услове "Гаспрома" око новог уговора о снабдевању гасом. Две стране тек треба да продуже споразум, који је истекао у септембру након што је Кишињев одустао од предложене цене од 790 долара за 1.000 кубних метара. Уговор који је истекао, потписан је када је цена природног гаса била знатно нижа, те се наплаћивала Молдавији у износу од само 200 долара. Договорено је привремено продужење за месец дана, по вишој спот цени, док трају преговори.

Додатни проблем је недостатак складишта у Молдавији, што значи да мора да увози сав потребан гас.

Међутим, с обзиром да се следећа фаза преговора треба одржати у данас у Санкт Петербургу, Кишињев тражи друге изворе снабдевања. Договор са Пољском је прва куповина природног гаса од алтернативног снабдевача у историји Молдавије. Нови споразум од милион кубних метара само је мали део од 1,1 милијарди кубика колико је земљи потребно сваке године.

После неуспешних преговора са молдавским властима раније овог месеца, "Гаспром" је открио да ће прекинути испоруке од 1. децембра уколико се не потпише нови уговор. Руска компанија је понудила и попуст од 25 одсто под условом да Кишињев врати нагомилани дуг од око 700 милиона долара за гас испоручен претходних година. Молдавија тражи знатно већи попуст и не слаже се са износом дуга који наводи "Гаспром".

Извор:
РТ