Русија позвала суседне земље Авганистана да спрече војно присуство САД и НАТО на својим територијима

27-10-2021 11:37:13 | | фото: © РИА Новости / МИД РФ Перейти в фотобанк/ vostok.rs |


Русија позива суседе Авганистана да спрече војно присуство снага САД и НАТО на својој територији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.


„Позивамо суседне земље Авганистана да на својој територији не дозволе војно присуство снага САД и НАТО, које планирају да се тамо преселе након што су напустиле авганистанску земљу“, рекао је министар током говора на састанку суседних земаља Авганистана (Русија, Кина, Иран, Пакистан, Таџикистан, Туркменистан, Узбекистан), који се одржава данас у Техерану, преносе РИА Новости.

Почетком августа, талибани су појачали офанзиву против авганистанских владиних снага, ушли у Кабул 15. августа и сутрадан објавили да је рат завршен. Последње две недеље августа са аеродрома у Кабулу, који је био под заштитом америчке војске, извршена је масовна евакуација западних грађана и Авганистанаца који су са њима сарађивали. У ноћи 31. августа, америчка војска је напустила аеродром у Кабулу, окончавши скоро 20-годишње војно присуство САД у Авганистану. Почетком септембра објављен је састав привремене владе Авганистана на челу са Мохамедом Хасаном Ахундом, који је био министар спољних послова током прве владавине талибана и који је под санкцијама УН од 2001. године.