РТ: „Тајван нема право да се придружи УН-у“: Кина осудила САД након што је Блинкен рекао да жали због одсуства Тајпеја из светске организаци

27-10-2021 11:11:01 | | фото: © REUTERS/Ann Wang / RT/ vostok.rs |


Након што је амерички државни секретар саопштио да би приступање Тајпеја у УН било прагматично, Пекинг је узвратио, поновивши да Тајвану не би требало дати дозволу да се придружи том телу јер је острво део Кине.


Говорећи данас на прес конференцији, Ма Xиаогуанг, портпарол Канцеларије за послове Тајвана у Пекингу, рекао је новинарима да су УН међународна организација састављена од суверених држава - а Тајван то није.


„Тајван је део Кине“, рекао је Ма и додао: „Тајван нема право да се придружи Уједињеним нацијама“.

Његови коментари уследили су након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен поводом 50 година од када је Генерална скупштина УН гласала да се место Тајпеја замени местом Пекинга рекао да жали због одсуства Тајвана.

Блинкен је рекао да би учешће острва у УН-у било добродошло и да није политичко, него прагматично.

„Пошто се међународна заједница суочава са невиђеним бројем сложених и глобалних питања, од кључне је важности за све заинтересоване стране да помогну у решавању ових проблема. Ово укључује 24 милиона људи који живе на Тајвану.


„Тајван је постао демократска прича о успеху“, рекао је Блинкен, додајући да многе земље чланице УН сматрају Тајпеј цењеним партнером и пријатељем од поверења. Он је позвао све државе чланице УН да се окупе и подрже учешће Тајвана у том телу.

Пекинг сматра Тајван неотуђивим делом Кине и често је понављао своје захтеве западним странама, посебно САД-у и Британији, да се уздрже од провоцирања Пекинга по питањима која се односе на њега.

Извор:РТ