РТ: Тамо где боли: Пољска мора да плаћа милион евра дневно ЕУ док правосудни систем не усклади са стандардима

27-10-2021 05:01:07 | | фото: © Reuters / Francois Lenoir / RT/ vostok.rs |


Европски суд правде je саопштио да је наложио Пољској да плаћа милион евра сваког дана док свој правосудни систем не усклади са стандардима Европске уније.


Оштра казна је била „неопходна како би се избегла озбиљна и непоправљива штета по правни поредак Европске уније и вредности на којима је та унија заснована, посебно владавине права“, саопштио је Суд са седиштем у Луксембургу.

Новчана казна долази као одговор на контроверзну одлуку пољског Уставног суда, који је раније овог месеца дао приоритет националним законима у односу на оне који потпадају под Европски суд правде.

Варшава и Брисел су у сукобу откако је националистичка партија Право и правда дошла на власт у Пољској 2015. године, снажно се противећи политици ЕУ о миграцијама, ЛГБТ правима и климатским променама, између осталог. ЕУ окривљује актуелно пољско руководство за нарушавање контроле и равнотеже у правосуђу у источноевропској земљи од 38 милиона становника, као и за покушај да правосудни систем преузме под политичку контролу.

Европска комисија већ ускраћује Пољској грант од 36 милијарди евра за обнову након пандемије, а нова новчана казна Европског суда правде је још један покушај Брисела да Варшаву доведе пред свршен чин.

Александер Де Кро, премијер Белгије, такође се осврнуо на текући спор са Пољском, рекавши да „не можете да пуните џепове са свим тим новцем, а да одбацујете вредности“.

Он је такође одговорио на недавне коментаре пољског премијера Матеуша Моравецког, који је сугерисао да би ЕУ могла да започне „трећи светски рат” због својих разлика са Пољском и обећао да ће његова земља бранити своја права „свим оружјем које нам је на располагањуако се то деси.

Према Де Кроу, његов пољски колега се „играо ватром када је водио рат са нашим европским колегама из унутрашњих политичких разлога”.

Извор:РТ