РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

12-11-2021 10:57:56 | | Вежба Црноморске флоте, фото: © Sputnik / Konstantin Mihalch |


Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон сматра да Русија разматра „војну операцију“, објавио је амерички пословни лист "Блумберг".


Позивајући се на неименоване изворе, новинска агенција је известила да су амерички званичници обавестили своје партнере у ЕУ о "потенцијалној инвазији", напомињући да су њихове забринутости поткрепљене "јавно доступним доказима" и другим информацијама које тек треба поделити са европским владама.

Страхови Вашингтона од потенцијалне "руске агресије" долазе током историјског пада у односима између Русије и НАТО блока предвођеног САД-ом.

Након објављивања чланка, први заменик руског амбасадора у УН-у рекао је новинарима да је забринутост Вашингтона потпуно неоснована и напоменуо да оружане снаге земље имају право да постављају трупе било где унутар граница земље.

„Никада нисмо планирали [инвазију] и никада нећемо, осим ако нас не испровоцира Украјина или неко други, а да се ради о одбрани нашег националног суверенитета“, рекао је Дмитриј Пољански, пренела је новинска агенција РИА Новости.

Извештај је уследио након оптужби да Русија гомила трупе на украјинској граници, а амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је новинарима у среду да је Вашингтон „забринут“.

„Нису нам јасне намере Москве, али знамо како то функционише“, рекао је он на конференцији за новинаре са својим украјинским колегом Дмитром Кулебом.

„Забринути смо да би Русија могла да направи озбиљну грешку и покуша да понови оно што је урадила 2014. године, када је скупила снаге дуж границе, прешла је и инфилтрирала се на суверену украјинску територију, лажно тврдећи да је била испровоцирана.
Свака ескалација или агресивна акција би била од велике забринутости за Сједињене Државе”, рекао је Блинкен

Раније овог месеца, портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је извештаје о гомилању руске војске у близини границе са Украјином „јефтиним лажним вестима“ које треба одбацити.

„Не вреди чак ни коментарисати квалитет ових извештаја, а генерално, такве вести треба игнорисати“, рекао је он новинарима.

„Русија никада никоме није претила, нити икоме прети, а шта више, не представља опасност никоме
“, рекао је Песков.

Извор:РТ