РТ: САД увежбавале коришћење нуклеарног оружја против Русије - Москва

23-11-2021 04:18:50 | | фото: © AP Photo / US Air Force / Roslyn Ward / RT/ vostok. |


Амерички нуклеарни бомбардери извели су десетине летова широм источне Европе у последњих неколико недеља у оквиру вежби осмишљених да испитају спремност Русије у случају нуклеарног рата, саопштио је руски министар одбране.


Говорећи након састанка са својим кинеским колегом Веи Фенгхеом у Москви, Сергеј Шојгу је рекао да је дошло до „значајног интензивирања активности америчке стратешке бомбардерске авијације у близини граница Русије“.


Према његовим речима, „протеклог месеца у близини граница Руске федерације било је око 30 мисија, око два и по пута више него у истом периоду прошле године“.

Шојгу је додао да су недавне америчке вежбе, под кодним називом "Глобал тандер", подразумевале „десет стратешких бомбардера који су увежбавали своју способност да користе нуклеарно оружје против Русије скоро у исто време са запада и истока. Минимална удаљеност од наше границе је била 20 километара.

Истовремено, начелник Оружаних снага Русије је рекао да су односи његове земље и Кине све важнији „у време када геополитичке турбуленције и ризик од сукоба расту”.

Шојгуово саопштење долазе усред растућих тензија са НАТО-ом око Украјине, при чему Кијев тврди да би гомилање руских трупа код заједничке границе могло бити претходница инвазији.

Москва негира да планира наводну инвазију, истичући да је „кретање одређене наше војне опреме или јединица преко територије Руске Федерације искључиво наша ствар“.

Јуче је Спољно-обавештајна сужба Русије издала саопштење у којем оптужује САД да су организовале кампању дезинформација која повећава ризик од сукоба.

Званичници су у саопштењу саопштили да САД стварају „ужасну слику о томе како ће хорде руских тенкова почети да разбијају украјинске градове“ и да Вашингтон користи дипломатске канале да „са својим савезницима и партнерима дели апсолутно лажне информације о концентрацији снага на нашој територији ради наводне војне инвазије на Украјину“.

И Русија и НАТО су се међусобно оптуживали за појачавање летова авиона близу границе, а прошле године је Москва критиковала „провокативан“ потез Вашингтона да пошаље америчке нуклеарне бомбардере Б-1Б у украјински ваздушни простор по први пут у историји. Руски борбени авиони и ПВО системи су били ангажовани као одговор.

Извор:РТ