Столтенберг: Запаљива реторика у Републици Србској изазива озбиљну забринутост

24-11-2021 09:01:35 | | фото: Снимак екрана / Јутјуб / НАТО/ vostok.rs |

\"НАТО на Балкану има историју, зато је ту присутан\"

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је после састанка са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем рекао да је "запаљиви говор у Републици Србској забрињавајућ", те је позваоРусију да "заустави своје провокације".

Говор Јенса Столтенберга:


"Црна Гора је цењен савезник, који даје важан допринос нашој заједничкој безбједности.Ваше трупе служе у мултинационалној борбеној групи НАТО-а у Летонији.Такође доприносите нашој мировној мисији КФОР-а на Косову, помажући у изградњи стабилности на Западном Балкану.

Поздрављам то што Црна Гора повећава издатке за одбрану.Све ово показује вашу снажну посвећеност НАТО-у и
Црна Гора увек може да рачуна на НАТО.

Наша мисија ваздушне полиције наставља да чува ваше небо безбедним са авионима из Италије и Грчке.

НАТО и савезници су такође показали снажну солидарност и подршку Црној Гори током пандемије коронавируса.

Обезбедили смо опрему, медицинске потрепштине и финансијску подршку преко НАТО фонда за одговор на пандемију и залиха.

Премијеру, осврнули смо се и на актуелно безбедносно окружење.

И даље видимо велике и необичне концентрације руских снага у близини украјинских граница.

НАТО остаје на опрезу ивеома пажљиво пратимо ситуацију.

Позивамо Русију да заустави своје провокације, деескалира и буде транспарентна у погледу својих војних активности.

Разговарали смо и о западном Балкану. Савезници снажно подржавају суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине. Тако да запаљива реторика у Републици Србској изазива озбиљну забринутост.

Јединствене структуре Босне и Херцеговине важне су за стабилност земље. Посебно Оружане снаге, једна од најјачих мултиетничких институција у земљи.


НАТО остаје посвећен нашем снажном политичком дијалогу и практичној сарадњи са Босном и Херцеговином. И наставићемо да подржавамо реформске напоре земље. За добробит свог народа.

Политика отворених врата НАТО-а је историјски успех и доприноси безбедности у региону.

Црна Гора је увидјела предности чланства у трансатлантској породици народа откако сте се придружили Алијанси 2017. године.

И поздрављам ваше напоре у промовисању стабилности у региону.

НАТО ће наставити да гради стабилност, безбедност и сарадњу на западном Балкану, укључујући и нашу мировну мисију КФОР на Косову инаше канцеларије у Сарајеву и Београду.

Црна Гора је веома цењена савезница и ја сам заправо поносан када смо позвали Црну Гору да постане чланица Алијансе.

Од тада је Црна Гора доказала да је посвећена НАТО-у, да је посвећена нашој колективној одбрани. Сви остали НАТО савезници цене доприносе Црне Горе различитим НАТО мисијама и операцијама, нашем присуству у балтичком региону доприносећи НАТО борбеној групи у Латвији, као и начин на који трупе и снаге из Црне Горе учествују у различитим НАТО вјежбама.

Видим потенцијал за даље јачање рада који радимо заједно у НАТО-у са Црном Гором посебно када је у питању стабилност у региону.

Западни Балкан је од великог значаја за, наравно Црну Гору, за регион, али и за читав НАТО. То је у срцу Европе. НАТО тамо има историју. НАТО је присутан на западном Балкану.

Такође поздрављамо допринос Црне Горе нашим напорима на Косову. Недавно смо видели како трупе НАТО-а и трупе КФОР-а – које подржава и Црна Гора, раде заједно са дипломатама ЕУ и заправо су у стању да реше неке од тензија, неке од спорова које смо недавно видели на граници између Косова и Србије.

Дакле, пред нама је дуг пут. Али ми апсолутно вјерујемо, и у потпуности се ослањамо на то да ће Црна Гора наставити да буде посвећен НАТО савезник који нам помаже да се позабавимо изазовима са којима се суочавамо на западном Балкану.

И генерално, стабилност коју НАТО обезбеђује је такође предуслов за просперитет.

Видели смо да су савезници, земље које су приступиле НАТО-у, такође виделе повећане инвестиције, већи економски просперитет као резултат стабилности коју НАТО обезбеђује.

Дакле, постоји много области у којима верујемо у чвршћу сарадњу. И видимо користи од тога што је Црна Гора чланица НАТО-а. И зато смо захвални за многе доприносе које Црна Гора даје нашој Алијанси.", саопштио је Јенс Столтенберг.