Русија и Србија активно разматрају пројекат стратешке економске сарадње за наредних пет година који је близу потписивања

24-11-2021 11:56:38 | | фото: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ/ vostok.rs |


Русија и Србија активно разматрају пројекат стратешке економске сарадње за наредних пет година, који је близу потписивања, рекао је за РИА Новости Андреј Хрипунов, шеф руске трговинске мисије у Србији.

Председник Србије Александар Вучић отпутоваће данас у Русију, где ће се 25. новембра у Сочију састати са руским лидером Владимиром Путином. Према речима руског трговинског представника у Београду, „ако се председници сретну у оваквом тренутку, упркос пандемији коронавируса, онда ће сигурно бити резултата, биће нових пројеката и импулса“.

„Постоји нацрт стратешког програма економске сарадње за наредних пет година - 2021-2026. О овом документу се током претходне године нашироко расправљало у оквиру међувладиног комитета Русије и Србије и у принципу је један од докумената који је у веома активној фази за потписивање“, рекао је Хрипунов.

"Програм предвиђа конкретне области сарадње и пројекте у енергетици, индустрији, саобраћају, инфраструктури, новим технологијама и иновацијама, космичкој индустрији, пољопривреди, информационо-комуникационим технологијама. То је свеобухватан документ који не само да дефинише правце стратешке економске сарадње, него и конкретне пројекте, за које постоји билатерални интерес“, додао је Хрипунов.