РТ: Талибани саопштили дневни ред предстојећих преговора са Вашингтоном

25-11-2021 08:51:14 | | фото: © Reuters / RT/ vostok.rs |


Талибани планирају да разговарају о америчком признању своје привремене владе, одмрзавању имовине и реконструкцији Авганистана у предстојећим преговорима са САД-ом у главном граду Катара - Дохи, открио је портпарол групе.


У интервјуу новинској агенцији "Спутњик", Сухаил Шахин је рекао да је милитантна група отворена за позитивне односе са САД у будућности.


Вашингтон би, како је сугерисао, такође могао да игра улогу у обнови ратом разореног Авганистана, као и директним инвестицијама у земљи, плус одмрзавање резерви Централне банке и признавање талибанске владе. Шахин је додао да су "то питања о којима ће се разговарати" у Дохи.

Санкције које су талибанима увеле САД и други само погоршавају хуманитарну ситуацију „и негативно утичу на људе“, рекао је Шахин.

„Морамо прећи са разговора на практичне кораке“, инсистирао је портпарол талибана.

Шахинови коментари уследили су после најаве Вашингтона од уторка да ће специјални представник САД за Авганистан Том Вест следеће недеље кренути у Доху, где талибани имају мисију, ради разговора са руководством групе. Очекује се да ће преговори у главном граду Катара трајати две недеље.

Међутим, дневни ред састанка који је изнео портпарол Стејт департмента Нед Прајс у многоме се разликовао од оног који је најавио портпарол талибана.

САД планирају да се позабаве „нашим виталним националним интересима када је Авганистан у питању“, укључујући борбу против тероризма, сигуран пролаз за америчке грађане, хуманитарну помоћ и економску ситуацију у земљи, рекао је Прајс.

Вест је био део америчке делегације на састанцима са талибанским званичницима у Дохи у октобру – првим преговорима између Вашингтона и радикалне групе од хаотичног повлачења САД и њихових савезника из Авганистана крајем августа.

Само неколико недеља пре тих преговора, талибани су прошли кроз Авганистан и заузели главни град Кабул, суочавајући се са малим отпором авганистанске војске, а коју су америчке снаге обучавале да се одупру милитантима током две деценије дуге америчке интервенције у земљи.

Повлачење стране помоћи, које је уследило након преузимања власти од стране талибана, и нове међународне санкције против групе задале су огроман ударац ионако посрнулој економији земље. Како се зима приближава, Авганистан стоји на ивици хуманитарне катастрофе, са растућим ценама хране и сушом који угрожавају милионе живота.

Извор:РТ