„Србија захвална пријатељској и братској Русији што брине о србским националним интересима и што је спремна да помогне у ситуацији када је ц

25-11-2021 07:17:35 | | фото: © Министерство обороны Российской Федерации/ vostok.r |


Споразум председника Русије Владимира Путина и Србије Александра Вучића о испоруци гаса је историјски и потврђује пријатељске односе две земље, изјавио је шеф Министарства спољних послова Србије Никола Селаковић.


Путин је у четвртак примио Вучића у Сочију, где су разговарали о широком спектру питања. Председник Србије је после састанка рекао да ће цена гаса из Руске Федерације у наредних шест месеци за његову земљу остати на досадашњем нивоу од 270 долара за 1.000 кубних метара и да је постигнут договор о повећању испорука и флексибилности.

„Председник Србије Александар Вучић постигао је историјски договор о цени са руским председником Владимиром Путином, што још једном потврђује међусобно разумевање и пријатељске односе наше две државе“, рекао је Селаковић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.



Напомиње се да су досљедна политика Србије о поштовању међународног права и лични односи Вучића са светским лидерима рецепт за дугорочни развој и благостање земље.

"Србија је захвална пријатељској и братској Русији што брине о србским националним интересима и што је спремна да помогне у ситуацији када је цео свет суочен са енергетском кризом. Енергетска стабилност и поуздано снабдевање природним гасом јесте услов даљег напретка српске економије, и Србија ће умети да цени предусретљивост и разумевање Руске Федерације и председника Путина, али и да потврди подршку нашој мултивекторској спољној политици“, наводи се у саопштењу.