РТ: ЦИА упозорила Русију због „Хаванског синдрома“ – извештај

26-11-2021 10:06:41 | | фото: © Reuters / Jason Reed / RT/ vostok.rs |


Шеф америчке Ције упозорио је Русију на „последице“ ако се открије да је умешана у низ инцидената у које су умешане америчке дипломате широм света, сада названих „Хавански синдром“, пише Вашингтон пост.


Позивајући се на своје уобичајене анонимне „изворе“, лист наводи да је директор Ције Вилијам Бернс покренуо то питање раније овог месеца током састанака у Москви са Николајем Патрушевим, секретаром Савета безбедности, и Сергејем Наришкином, директором Спољне обавештајне службе Русије.

Хавански синдром је необјашњива болест коју су пријавили многи званичници америчке владе и војно особље стационирано у иностранству. Симптоми укључују гласне звукове, бол у ушима и когнитивне потешкоће. Док је први случај откривен на Куби, други су пријављени у многим другим земљама широм света, укључујући Кину и Немачку. Бернс је јавно описао инциденте као "нападе" и сумња да је одговоран страни противник.



Према писању листа, Бернс је руским званичницима рекао да је наношење озбиљног оштећења мозга Американцима ван оквира онога што је дозвољено за „професионалну обавештајну службу“. Он, међутим, није директно оптужио Русију да је умешана.

Ово није прва сугестија да Москва стоји иза "Хаванског синдрома". У августу је заменик портпарола Министарства спољних послова Русије Александар Бикантов порекао било какву везу Русије са инцидентима након што су објављени у "Њујоркеру".

„Сматрамо да је ниско и морално погрешно покретати антируске спекулације указујући на нечије лоше здравље“, рекао је Бикантов.

„Јасно је да је љубав западних таблоида према теоријама завере неискорењива.

Раније овог месеца, портпарол Кремља Дмитриј Песков открио је да је Бернс разговарао са руским председником Владимиром Путином, напомињући да су разговарали о „билатералним односима“ и „разменили мишљења о регионалним сукобима“. Песков није поменуо "Хавански синдром".